SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3179 >>

6- HAYVANI YÜZMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو كُرَيْبٍ. حدّثنا مَرْوَانُ بْنُ مُعَاوِيَةَ. حدّثنا هِلاَلُ بْنُ مَيْمُونٍ الْجُهَنِيُّ، عَنْ عَطَاءِ بْنِ يَزِيدَ اللَّيْثِيِّ ((قَالَ عَطَاءٌ: لاَ أَعْلَمُهُ إِلاَّ عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ)) أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم مَرَّ بِغُلاَمٍ يَسْلَخُ شَاةً. فَقَالَ لَهُ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((تَنَحَّ حَتَّى أُرِيَكَ)) فَأَدْخَلَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم بَدَهُ بَيْنَ الْجِلْدِ وَاللَّحْمِ، فَدَحَسَ بِهَا حَتَّى تَوَارَتْ إِلَى الإِبِطِ. وَقَالَ ((يَاغُلاَمُ! هكذَا فَاسْلَخْ)) ثُمَّ مَضَى وَصَلَّى لِلنَّاسِ وَلَمْ يَتَوَضَّأْ.

 

Ebû Saîd-i Hudrî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bir davarın derisini soymakta olan bir adam'ın yanından geçti. Bu arada Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) adam'a: Çekil ta ki ben sana (deri soyma usûlünü) göstereyim, buyurdu ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) elini deri ile et arasına öyle soktu ki kolu koltuk altına kadar derinin altında kayboldu ve: «Ey adam, deriyi böyle soy» buyurdu. Sonra geçip gitti ve abdest almadan (yâni yenilemeden) cemaata namaz kıldırdı.'

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Ebu Davud, Taharet kitabında rivayet etmiştir.

Tabarani ve İbn-i Hibban da bunu rivayet etmişlerdir. Hadiste sözü edilen zat, bir kavle göre Muaz bin Cebel (r.a.)'dır. Tabarani'nin rivayetinden de böyle anlaşılıyor.

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER

 

1. Hadis, ReSul-i Ekrem (s.a.v.)'in ümmetime ne derece şefkatli ve nasıl bir tevazlı sahibi olduğunu gösterir. Öyle ki bir hayvan derisinin nasıl soyulacağını bile ümmetine göstermiş ve bizzat deriyi sayma tevazuunu göstermiştir.

 

2. Çiğ eti ellemekle abdest bozulmaz. Nitekim Resul-i Ekrem (s.a.v.) davarın derisinin bir kısmını bizzat mübarek eliyle soymuş ve bundan sonra abdest tazeIemeden gidip cemaata namaz kıldırmıştır.