SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3185 >>

10- HAYVANLARI BAĞLAYIP HEDEF YAPARAK ÖLÜNCEYE KADAR OK, TAŞ GİBi BİR ŞEY'E TUTMANIN VE ONLARA İŞKENCEYLE AZAB ETMENİN YASAKLlĞI BAB!

 

Gerek bu babın başlığında ve gerekse bu babta rivayet olunan hadislerde geçen bazı kelimeleri açıkladıktan sonra tercemeye geçmeyi uygun buldum.

BehAim: Behime'nin çoğuludur. Behime: Dört ayaklı, yırtıcı olmayan kara ve deniz hayvanları anlamına geldiği gibi deve, sığır ve koyun ile keçi gibi evcil hayvanlar manasına da gelir. Bir de umumi manAda hayvan yerinde kullanılır. Burada kanımca umumi manaya yorumlamak en uygun olanıdır. Çünkü bu babın son iki hadisi umumi olup herhangi bir canlıyı hedef edip tazib etmeyi yasaklar.

 

Sabr: Hayvanı bağlayıp hedef ve nişangah yapıp ona; ok, taş veya başka şeyleri atmak sUretiyle azab vermek ve ölünceye kadar bu işe devam etmektir.

Garad: Hedef, demektir. Mesl ve Musle: Bir canlının burun, kulak, tenasül organı, göz gibi uzuvlanndan birini veya bir kaçını diri diri kesrnek suretiyle azab vermek veya. başka türlü işkence etmek ya da bir canllya eziyet ede ede süretini ve şeklini değiştirmek demektir .

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ وَعَبْدُ اللهِ بْنُ سَعِيدٍ، قَالاَ: حدّثنا عُقْبَةُ بْنُ خَالِدٍ عَنْ مُوسى بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ إِبْرَاهِيمَ التَّيْمِيِّ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ؛ قَالَ: نَهى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ يُمَثَّلَ بِالْبَهَائِمِ.

 

في الزوائد: في إسناده موسى بْنُ مُحَمَّدُ بْنُ إبراهيم. وهو ضعيف.

 

EbÛ Saîd-i Hudrî (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayvanlara müsle etmeyi yasaklamıştır.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Müsa. bin Muhammed bin İbrahlm bulunur. Bu ravi, zayıftır.

 

AÇIKLAMA:     3188’de