SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3188 >>

DEVAM: 10- HAYVANLARI BAĞLAYIP HEDEF YAPARAK ÖLÜNCEYE KADAR OK, TAŞ GİBi BİR ŞEY'E TUTMANIN VE ONLARA İŞKENCEYLE AZAB ETMENİN YASAKLlĞI BAB!

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ. أَنْبَأَنَا ابْنُ جُرَيْجٍ. حدّثنا أَبُو الزُّبَيْرِ؛ أَنَّهُ سَمِعَ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللهِ يَقُولُ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ يُقْتَلَ شَيْءٌ مِنَ الدَّوَابِّ صَبْراً.

 

Câbir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayvanlardan herhangi birisini hedef yapmak suretiyle öldürülmesini yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu bübın ilk hadisi Zevaid nevindendir. Enes (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebu Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisini Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişler. Cabir (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir.

 

Bu babtaki hadisler, eti yenen veya yenmeyen herhangi bir hayvana işkence yapıp azab etmenin veya bunu bağlayıp hedef ederek ok veya taş gibi bir şeye tutmak süretiyle öldürmenin haramlığına delalet ederler. Çünkü böyle bir hareket hayvana azab etmektir ve eti yenen hayvanları ise, telef etmek, etini yenmez hale sokmaktır.