SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3189 >>

11- CELLALE (YANİ DIŞKI YİYEN HAYVAN) ETİNİ YEMENİN YASAKLlĞI BABI

 

حدّثنا سُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا ابْنُ أَبِي زَائِدَةَ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْحَاقَ، عَنِ ابْنِ أَبِي نَجيِحٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَنْ لُحُومِ الْجَلاَّلَةِ وَأَلْبَانِهَا.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), cellâle (yâni dışkı yiyen hayvan) etlerini ve sütlerini yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi ve Ebü Davud da rivayet etmişlerdir. Avnü'l-Mabüd yazarı bu hadisin şerhinde özetle şu bilgiyi verir: CelUıle: Dışkı yiyen hayvandır. Deve, sığır, da var, tavuk ve eti yenen diğer hayvanların hepsi bu hükme tabidir. Bunlardan dışkı yiyenin eti yenmez. İbn-i Haz m, cellale'nin dört ayaklı hayvanlara mahsus olduğunu iddia etmiştir.

Bir kavle göre; bir hayvanın yemininin çoğu necaset, yani pislik olursa, cellale sayılır. Şayet yeminin ekserisi temiz ise ceIIale sayılmaz. Nevevi, Tashihü't-Tenbih'te bu görüşü beyan etmiş ise de er-Ravda'da Rafii'ye uyarak: Sıhhatli olan görüş şudur ki:

Bir hayvanın eelhile sayılmasi, onun yeminin ekserisinin temiz veya pis olmasına bağlı olmamasıdır. Önemli olan husus onun rayıhası ve bozulmasıdır. Eğer hayvanın etinin veya et suyunun kokusu veya tadı ya da rengi bozulursa cellale sayılır, demiştir.

Hattabi de: Cellale, yani dışkı yiyen hayvan etini yemek ve sütünü içmek husüsunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki:

 

Re'y ehli, Şafii ve Ahmed bin Hanbel, cellale hayvanin etini yemeyi ve sütünü içme yi mekruh görmüşler ve: Böyle bir hayvan birkaç. gün hapsedilip sırf temiz yemle beslenmedikçe yenmez. Şayet dediğimiz gibi hapsedilip eti güzelleşinceye kadar temiz yemle beslendikten sonra bOğazlanırsa etini yemekte ve sütünü içmekte bir be is yoktur, demişlerdir.

 

Bir hadiste rivayet edildiğine göre, dışkı yiyen sığırın, kırk gün hapsedilip sırf temiz yemle yemlendikten sonra eti yenilir. İbn-i Ömer (r.a.) da: Tavuk üç gün hapsedilip (ve bu sürece sırf temiz yemle besledikten) sonra kesilir, demiştir.

İshak bin Rahuveyh: Dışkı yiyen hayvanın eti güzel yıkandıktan sonra yenilmesinde bir sakınca yok, demiştir.

 

Hasan-i Basri de böyle bir hayvanın etini yemekte bir beis görmemiştir. Malik bin Enes de Hasan-i Basri gibi söylemiştir, der.

 

İbn-i Reslan da Şerhü's-Sünen'de: Dışkı yiyen hayvanı hapsetmek için tayin edilmiş bir süre yoktur. Bazı alimler bu sürenin deve ve sığır için kırk gün, koyun ve keçi nevi için yedi gün ve tavuk cinsi için üç gün olduğunu söylemişler. EI-Mühezzeb ve et-Tah- . rir'de bu görüş seçilmiştir, diye bilgi verir.

 

Dışkı yiyen hayvanın yanii deve, inek, koyun ve keçinin sütünün temiz olup olmadığı husüsunda ihtila! vardır. Cumhüra göre temizdir, yani içilebilir. Çünkü şer 'an pis sayılan kan hayvanın vücüdunda ete ve süte dönüşüp temizlenir. Hayvanın yediği pislik de onun vücüdunda kana, sonra ete ve süte dönüşmüş olur.