SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3196 >>

DEVAM: 13- EVCİL EŞEKLERİN ETLERİ BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا مَعْمَرٌ عَنْ أَيُّوبَ، عَنِ ابْنِ سِيرِينَ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ أَنَّ مُنّادِيَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم نَادَى: إِنَّ اللهَ وَرَسُولَهُ يَنْهَيَاكُمْ عَنْ لُحُومِ الْحُمُرِ الأَهْلِيَّةِ. فَإِنَّهَا رِجْسٌ.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in çağırıcısı şöyle duyuruda bulundu: «Allah ve Resulü sizi evcil eşeklerin etlerinden menediyorlar. Çünkü necis (pis)tir.»

 

Tahric: Bu hadis’i Buhari ve Müslim de rivayet ettiler.

 

AÇIKLAMA:     Abdullah (r.a.)'ın, Bera (r.a.)'ın Seleme (r.a.)'ın ve Enes (r.a.)'ın hadislerini Buhari ve Müslim de rivayet etmişlerdir. Mikdam (r.a.)'ın hadisi ise Zevaid nevindendir.

Bu babın hadisleri evcil eşeklerin etinin haram olduğuna delalet ederler. Hattabi: Evci! eşeklerin etinin haramlığına bütün alimler hükmetmişlerdir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın buna ruhsat verdiği rivayet olunmuş ise de, herhalde haramlığa dair hadisler İbn-i Abbas'a ulaşmamıştır, der.

 

Nevevi de: 'Sahabilerin, Tabiilerin ve onlardan sonra gelen alimlerin Cumhuru, evcil eşeklerin etlerinin haramlığı hususunda ittifak halindedir. Malik 'den bu konuda üç rivayet vardır: Tenzihen mekruh, tahrimen mekruh ve mübah. Doğrusu bunun haramlığıdır. Çünkü bu konuda açık ve sahih hadisler v?-rid olmuştur, şeklinde bilgi verdikten sonra Seleme (r.a.)'ın hadisinden şu hükmün de çıktığını beyan eder: Bu hadis, evcil eşek etinin haram, necis ve pis olduğuna da delalet eder. Ayrıca necasetin değdiği şeyi yıkamanın gerektiğine ve necasetin bulaştığı kab ve kacağı güzelce yıkamanın yeterli olduğuna delalet eder. Yani kaba buluşan necaset; köpek, domuz veya bunlardan türeme hayvanlardan başka bir necaset oldUğu zaman, necaset giderildikten sonra temiz bir su ile bir defa yıkamak kafidir. Yedi defa yıkamaya gerek yoktur. eumhurun mezhebi ve bizim mezhebimiz budur. Ahmed'den yapılan meşhur rivayete göre ise, herhangi bir necasetin dolwnduğu bir şeyi yedi defa yıkamak gerekir.

 

Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in önce söz konusu çömlekleri kırmayı emretmesi meselesine gelince; bu emir bir vahiy veya ictihadla verilmiş olabilir. Sonra da neshedilip yıkama emri verilmiştir. Bu gün böyle bir kabı kırmak caiz değildir. Çünkü malı telef etmek sayılır.

 

Bu hadisten şu hüküm de çıkar; Herhangi bir necasetle pislenmiş bir kab güzelce yıkandıktan sonra kullanılabilir.