SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3208 >>

DEVAM: 3- KÖPEĞİN AVLADIĞI AV HAYVANI (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ الْمُنْذِرِ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ. حدّثنا بَيَانُ بْنُ بِشْرٍ عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنْ عَدِيِّ بْنِ حَاتِمٍ؛ قَالَ: سَأَلْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم فَقُلْتُ: إِنَّ قَوْمٌ نَصِيدُ بِهذِهِ الْكِلاَبِ. قَالَ  ((إِذَا أَرْسَلْتَ كِلاَبَكَ الْمُعَلَّمَةَ، وَذَكَرْتَ اسْمَ اللهِ عَلَيْهَا، فَكُلْ مَا أَمْسَكْنَ عَلَيْكَ إِنْ قَتَلْنَ. إِلاَّ أَنْ يَأْكُلَ الْكَلْبُ. فَإِنْ أَكَلَ الْكَلْبُ فَلاَ تَأْكُلْ. فَإِنِّي أَخَافُ أَنْ يَكُونَ إِنَّمَا أَمْسَكَ عَلَى نَفْسِهِ. وَإِنْ خَالَطَهَا كِلاَبٌ أُخَرُ، فَلاَ تَأْكُلْ)).

قَالَ ابْنُ مَاجَةَ: سَمِعْتُهُ، يَعْنِي عَلِيَّ بْنَ الْمُنْذِرِ يَقُولُ: حَجَجْتُ ثَمَانِيَةً وَخَمْسِينَ حِجَّةً. أَكْثَرُهَا رَاجِلٌ.

 

Adîy bin  Hatim (r.a.j'den; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e: Biz köpeklerle av avlayan bir topluluğuz, diyerek bunun hükmünü sordum. Buyurdular ki: Sen eğitilmiş köpeklerini av peşine Allah adını anarak salıverdiğin zaman (avı) öldürürlerse, senin için tuttuklarını ye. Meğer ki köpek (o av'dan bir şey) yiye. Eğer köpek (ondan bir şey) yerse, artık sen yeme. Çünkü ben köpeğin av'ı kendi nefsi için yakaladığından korkarım. Şayet başka köpekler senin av'a saldığın köpeklere karışırsa öldürdükleri av'ı yeme.

 

İbn-i Mace derki: Ben Ali bin el-Münzir'i :Ben 58 kez haccettim bunların çoğunda yaya gidip geldim, derken işittim.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Sa'lebe (r.a.)'ın hadisini Buhari ve Müslim de rivayet etmişler. Ebu Davud. Tirmizi, Nesai ve Ahmed de bunu kısa metin halinde rivayet etmişlerdir.

Ebü Sa'lebe (r.a.) bu hadiste Resül-i Ekrem (s.a.v.)'e, Ehl-i Kitab. yani Hıristiyan ve Yahüdiler'in kablarında yemek yemenin hükmünü ve av avlamaya dair hususları sormuştur.

 

Birinci soruya verilen cevabta, başka kab bulunduğu takdirde Ehl-i Kitab'ın kablarmda yemek yenilmemesi ve başka kab bulunmadığı takdirde Ehl-i Kitab'ın kablarını yıkadıktan sonra içinde yemek yenilmesi emrolunmuştur.

 

Bu cevab, başka kab varken Ehl-i Kitab'ın kablarında yemek yemenin mekruhluğuna ve onların kablannı yıkamanın mekruhluğu gidermediğine delalet eder. Halbuki fıkıhçılar, başka kab bulunsun veya bulunmasın, Ehl-i Kitab'ın kablarını yıkadıktan sonra içinde yemek yemenin mekruh olmadığına hükmetmişlerelir.

 

Bu itibarla hadis ile fıkıhçıların görüşü arasında zahiren bir muhalefet görülmektedir.

 

Görülen muhalefete şöyle cevab verilmiştir: Hadisteki yasak lama Ehl-i Kitab'ın, domuz etini pişirmek ve şarap içmek işinde kullandıklan kablar hakkındadır. Bu nevi kablar yıkatılsa bile zarüret olmadıkça yemek işinde kullanılmamalıdır. Çünkü müslümana tiksinti verir. Nitekim hacamet işinde kullanılan kab yıkatılsa bile yemek işinde kullanılmamalıdır, kullanılması mekruhtur.

 

Fıkıhçılarm maksadı ise Ehl-i Kitab'ın necaset işinde kullanmadıkları kablarıdır. Bu nevi kabları yıkamadan kullanmak mekruhtur ve yıkadıktan sonra kullanılmasında bir mekruhluk yok. tur. Ama domuz etini pişirmek gibi necis işlerde kullanılan kablar yıkatılsa bile yemek işinde kullanılmaz, kullanılması mekruhtur.

 

Bu konu 2831. hadisin izahı bölümünde geçmiştir. Oraya da bakılabilir.

Ebu Sa'lebe (r.a.)'ın av ile ilgili sorusuna verilen cevabtan şu hükümler çıkarılır:

 

1. Besmele çekerek ukla av avlamak meşrudur. Besmele ile atılan akla vurulup öldünilen av hayvanı murdar sayılmaz. Şayet avcı yetiştiğinde av henüz ölmemiş ise boğazlaması gerekir.

 

Bu konu, bundan sonra gelecek 5 ve 7. bab ta tekrar ele alınacaktır.

Şu noktayı da belirteyim; Müellifimizin rivayetinin z-Ühirine göre besınele çekmek avın etini yemek zamanı matlubtur. Fakat diğer rivayetler, besmelenin ok atılırken veya av köpeği salıverilirken çekilmesi matlup olduğuna delalet eder.

 

Gerek ok atılırken ve gerekse köpek avın peşine gönderilirlwn besmele çekmenin hükmü ise, bir hayvanı boğazlarken besmele çekme hükmü gibidir. Eti yenen bir hayvanı boğazlarken besmele çekmenin hükmü ile ilgili gerekli bilgi 3173 ve 3174. hadislerin izahı bölümünde verilmiştir. Oraya müracaat edilmelidir.

 

2. Besmele çekerek eğitilmiş köpekle av avlamak meşrudur. Besmele çekmenin hükmüne yukarda işaret edildi. Av köpeğinin eğitilmiş sayılmasının üç şartı vardır; Sahibinin; onu av peşine gönderdiği zaman gitmesi, geri çağırdığı zaman dönınesi ve avı tuttuğu zaman yememesi.

 

Köpeğin eğitilmiş sayılması anılan üç şartın gerçekleşmesine bağlıdır. Bunun gerçekleşmiş olduğu, nasıl anlaşılır?

 

Bu hususta ihtilaf vardır: Ebu Hanife, Malik ve Şafiiler'e göre, bilirkoişileriri görüşlerine müracaat etmekle veya köpek sahibinin kuvvetli kanaatı ile anlaşılır. Ebu Yusuf, Muhammed ve Ahmed'e göre ise bu şartları tahakkuk etmiş sayılması için; köpeğin yakaladığı avı yememesi ve bu durumun ard arda üç kez tekerrür etmesi gerekir .. 

Eğitilmiş. köpek av peşine besmele ile gönderildiğinde, o köpeğin yakalayıp öldürdüğü av, akla öldürülen av gibidir, yani eti yenilir ve mürdar sayılmaz. Şayet avcı yetiştiği zaman av, henüz ölmemiş ise boğazlamak gereIdr. Aksi takdirde mÜrdar sayılır.

 

3. Eğitilmemiş köpekle avlanan av, ölü olarak ele geçirildiği takdirde mürdar sayılır, eti yenilmez. Fakat diri olarak yetişilip boğazlanırsa eti yenilir. Bu hüküm husüsunda mezhep imamları ittifak halindedir.

 

Adiy bin Hatim (r.a.)'ın hadisini Buhari, Müslim, Ebü Davud ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadise göre köpeğin avlayıp öldürdüğüavın etinin yenilebilmesi için aşağıdaki şartlar aranır:

 

1. Köpeğin eğitilmiş olması

2. Köpeğin avcı tarafından av peşine gönderilmesi

3. Avcının köpeği gönderirken besmele çekmesi

4. Köpeğin yakaladığı avdan bir şeyi yememesi

5. Başka köpeklerin gönderilen köpeğe iştirak etmemesi. Yukardaki maddelerde belirtilen şartlara bir daha göz atalım: Birinci maddedeki şart, bundan önceki hadiste de geçti. Ölü olarak ele geçirilen avın helalolması için bu şart aranır. Alimler bu hususta ittifak halindedir.

 

İkinci maddedeki şart, dört mezheb imamları ve Ebü Sevr tarafından aranır. Yani eğitilmiş bir köpek kendiliğinden gidip yakaladığı avı öldürürse, o av yenilmez. Fakat Ata ve Evzai'ye göre avcı, avlamak niyetiyle köpeği evden çıkardığı zaman, köpeğin kendiliğinden gidip yakaladığı av yenilir.

 

Üçüncü şart, yani köpeği av peşine gönderirken besmele çekme hükmü ile ilgili bilgi 3173,

 

3174. hadislerin izahı bölümünde geçen hüküm gibidir. Hulasası şöyledir: Hanefi mezhebine göre besmele çekmek şarttır. Bilerek çekilmediği takdirde boğazlanan' veya ölü olarak ele geçirilen avın eti yenmez. Maliki ve Hanbeli mezhebIerinin meşhur görüşleri de böyledir. Şafiiler'e göre ise besmele çekmek şart değil, müstehabtır.

 

Dördüncü şart, yani köpeğin yakaladığı avdan bir şey yememesi Tavüs, Şa'bi, İbrahim Nehai, İkrime, Said bin Cübeyr, Hanefiler, Dahhak ve Katade'nin mezhebidir. Şafii ve Ahmed'in kuvvetli görüşleri de böyledir. Bunlara göre köpek, yakaladıgı avdan bir şey yerse, o avın eti yenilmez, mürdar sayılır. Malik'e göre bu şart aranmaz. Yani eğitilmiş köpek, yakaladığı avdan bir şey yese bile o av mürdar sayılmaz. Malik, avla ilgili ayetin umümi hükmüne ve Ebü Sa'lebe (r.a.)'ın Ebü Davud tarafından rivayet edilen bir hadisine dayanmıştır.

 

Beşinci şart, yani başka köpeklerin gönderilen köpeğe iştirak etmemesi meselesine gelince, bundan maksad durumu bilinmeyen bir köpeğin söz konusu avı tutma işine katılmamış olmasıdır.

 

Bunu bir misal ile anlatalım: Mesela bir avcı besmele çekerek eğitilmiş kÖp'eğini av peşine gönderir. Sonra avı öldürülmüş olarak ele geçirir ve fakat köpeğinin beraberinde durumunu bilmediği başka bir köpeği de orada görür. Yabancı köpeğin, aranan şartları taşıyıp taşımadığını bilmez ve avın yabancı köpek veya kendisinin köpeği tarafından öldürüldüğünü bilmez veya her iki köpek tarafından öldürüldüğünü bilir, ya da yabancı köpek tarafından öldürüldüğünü bilirse, işte bu durumlarda o avın eti yenmez. Ancak av yaralı olarak ele geçirilip boğazlanırsa yenilir.

 

Hanefiler, Malik, Şafii ve Ebü Sevr böyle hükmetmişlerdir. Bunlara muhalefet edeni bilmiyoruz.

 

Yukarda verilen örnekte, avcı avın yalnız kendisinin köpeği tarafından öldürüldüğünü, veya yabancı köpeğin aranan şartları taşıdığını biliyor ise öldürülmüş olarak ele geçirdiği avın eti yenilir.