SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3212 >>

DEVAM: 5- OK İLE AVLANAN AV (IN HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ الْمُنْذِرِ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ. حدّثنا مُجَالِدُ بْنُ سَعِيدٍ عَنْ عَامِرٍ، عَنْ عَدِيِّ بْنِ حَاتِمٍ؛ قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! إِنَّ قَوْمٌ نَرْمِي. قَالَ  ((إِذَا رَمَيْتَ وَخَزَقْتَ، فَكُلْ مَاخَزَقْتَ)).

 

في الزوائد: في إسناده مجالد بْنُ سعيد. وهو ضعيف. وأصل الحديث في الصحيحين وغيرهما. لكن بغير هذا السياق.

 

Adîy bin Hatim (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben bir kere: Yâ Resûlallah! Biz şüphesiz ok atıcı (yâni okla avcılık eden) bir kavimiz, dedim. O buyurdu ki: (Av'a) ok atıp (o'nu) deldîğin zaman deldiğin (av)ı ye.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedinde Mülacid bin Said vardır. Bu ravi zayıftır. Fakat hadisin aslı Buhari, Müslim ve diğer hadis kitablarında mevcuttur. Ancak ifade tarzı değişiktir.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Sa'lebe (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Adiy bin Hatim (r.a.)'ın hadisinin bir benzeri 7. babta gelecektir. Diğer hadis kitablarında da onun benzerinin rivayet olunduğunu, orada belirteceğim.

 

Bu babta rivayet edilen iki hadisten çıkan hüküm şudur: Avcının attığı okun keskin ucuyla yaralayıp öldürdüğü av ölü olarakele geçirildiği takdirde helaldır. Şayet avcı yetiştiğinde av hayvanı henüz ölmemiş ise boğazlaması gerekir.

 

Avcının attığı okun başka tarafının değmesiyle öldürülen av ise taş, sopa ve benzeri bir cismin ağırlığıyla öldürülen av gibi ölü olarak ele geçirildiği zaman murdardır, yenmez.

 

Bu konu 7. babta rivayet edilen 3214 ve 3215. hadislerin izahı bölümünde tekrar ele alınıp gerekli izah yapılacağından burada bu kadarlık bilgi ile yetiniyorum.