SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3213 >>

6- AV (VURULUP DA) BİR GECE BULUNAMAZ, BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا مَعْمَرٌ عَنْ عَاصِمٍ، عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنْ عَدِيِّ بْنِ حَاتِمٍ؛ قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! أَرْمِي الصَّيْدَ فَيَغِيبُ عَنِّي لَيْلَةً؟ قَالَ  ((إِذَا وَجَدْتَ فِيهِ سَهْمَكَ، وَلَمْ تَجِدْ فِيهِ شَيْئاً غَيْرَهُ، فَكُلْهُ)).

 

Adîy bin Hatim (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben bir kere: Yâ Resûlallah! Ben av'a (ok) atarım da av'ı bir gece bulamam? dedim. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: Sen av'da kendi okunu bulduğun ve onun vücûdunda (ölümüne sebeb olabilecek) başka bir şey (in izini) bulamazsan onu ye, buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin benzerini Buhari, Müslim, Tirmizi , Ebu Davud, Nesai, Ahmed ve Tahavi de rivayet etmişlerdir, Ebu Davud'un rivayetine göre Resul-i Ekrem (s.a.v.) :

"Sen Allah'ın ismini anarak okunu (ava) atıpda onu ertesi gün bulduğun zaman onu su içinde bulmazsan ve onun vücudunda okundan başka (ölümüne sebeb olabilecek) bir iz bulmazsanconu ye," buyurmuştur.

 

Bu hadis, avcının akla vurup da sonradan ölü olarak ele geçirdiği av hayvanını suyun dışında ve vücudunda okundan başka ölü-'

me sebeb olabilecek başka bir ize rastlamazsa o avı yiyebileceğine delalet eder.

 

Ahmed' in meşhur kaviine. Şafii ve Malik'den rivayet edilen bir görüşe göre bu alimler böyle hükmetmişlerdir.

 

Hanefiler'e göre yukarda anlatılan durumda ele geçirilen avın helalolması aşağıdaki şartları gerçekleşmesine bağlıdır:

 

1. Avcının o avı su içinde bulmaması,

2. Avcının onun vücudunda attığı aktan başka ölüme sebeb olabilecek bir şeyin izine rastlamaması,

 

3. Avcının zaruri bir mazeret olmaksızın avı aramayı ihmal etmemesi.

Nevevi: Yukarda durumu anlatılan av su içinde ölü olarak bulunduğu takdirde alimlerin ittifakı ile haramdır, der. Çünkü vurulan avın aldığı yaradan değil de suda boğulmak suretiyle ölmüş olması muhtemeldir.

 

Hattabi: de: Şer-i Şerif bir takım şartlar dahilinde bir şey'e ruhsat ve izin vermiş, yani hel al kılmış ise o şartlara riayet etmek gerekir. Koşulan şartlardan biri gerçekleşmeyince helalolma hükmü kalkar ve haramlık hükmü gelir. Bir av hayvanı, ok gibi keskin ve yaralayıcı bir şeyle vurulup öldürüldüğü zaman helal sayılır. Vurulan av hayvanı kayıb olup sonradan su içinde bulunursa veya bulunduğunda ölümüne sebeb olabilecek başka bir şeyin izine rastlanılırsa, onun atılan akla öldüğü kesinlik kazanamaz ve bu yüzden helal sayılmaz, der.