SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3222 >>

DEVAM: 9- BALıKLARI VE ÇEKİRGELERİ AVLAMAK BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ عَنْ أَبِي الْمُهَزِّمِ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: خَرَجْنَا مَعَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم فِي حَجَّةٍ أَوْ عُمْرَةٍ. فَاسْتَقْبَلَنَا رِجْلٌ مِنْ جَرَادٍ، أَوْ ضَرْبٌ مِنْ جَرَادٍ. فَجَعَلْنَا نَضْرِبُهُنَّ بِأَسْوَاطِنَا وَنِعَالنَا. فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم  ((كُلُوهُ. فَإِنَّهُ مِنْ صَيْدِ الْبَحْرِ)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Biz, Nebi (Saîlallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde bir hac veya bir umre'ye çıktık. Sonra yolda bir çekirge topluluğu karşımıza çıktı. Biz de kamçılarımızla ve ayakkabılarımızla onlara vurmaya başladık. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Çekirgeyi yiyiniz. Çünkü çekirge deniz avındandır, (Yâni ihrâmlı kimseye yasak değildir), buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi de rivayet etmiş ve: Ebü'l-Mühezzim'in adı Yezid bin Süfyandır. Şu'be onun aleyhinde konuşmuştur. İlim ehlinin bazısı ihiramlı kimsenin çekirgeyi avlamasına ve yemesine ruhsat vermiştir. Bazı alimlere göre ise ihramlı kimse çekirgeyi avladığı veya yediği zaman bir sadaka ödemesi gerekir, demiştir.

 

Allah Teala Maide süresinin 96. ayetinde deniz avını avlamayı ve yemeyi ihramlı olan ve olmayan her müslümana helal kılmış ve kara avını ihramlı kimselere haram kılmıştır. Ayet-i Kerime'nin meali şöyledir: "Deniz avı ve taamı size de yolculara da geçimlik olarak helal kılındı. İhramlı bulunduğunuz sürece kara avı da size haram kılındı. Huzuruna toplanacağınız Allah'tan sakının."

 

Çekirge deniz avından sayıldığında ihramlı kişinin bunu avlaması ve yemesi hel al sayılır. Kara avından sayıldığında ise ihramlı kimsenin onu avlaması veya yemesi haram sayılır.

Bu hadisegöre çekirge deniz avından sayılır. Ebü Davüd'un başka bir senedIe rivayet ettiği bir hadiste, Ebü Hureyre (r.a.): "Nebi (s.a.v.) : 'Çekirge deniz avındandır' buyurdu," demiştir. Fakat ordaki hadisin senedinde bulunan ravi Meymün bin Caban da zayıf sayılmıştır.

 

HADiSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Çekirge deniz avından sayılır.

2. Çekirge diğer deniz avı gibi ihramIı kimse tarafından avlanılabilir ve yenilebilir.

3. Çekirge, balık gibi boğazlanmaksızın yenilebilir.

 

ÇEKİRGENİN DENİZ AVI MI, KARA AVI MI SAYILDIĞINA DAİR İLMİ GÖRÜŞLER:

 

Urve bin Zübeyr (r.a.) ile Ebü Said-i Hudri (r.a.)'a göre.çekirge deniz avından sayılır. Dolayısıyla ihramlı kimsenin onu avladığı veya yediği zaman herhangi bir cezaya müstehak olması da söz konusu değildir.

 

Ömer, Osman, İbn-i Abbas, Malik, Hanefiler. Ahmed ve Şafii (r.a.)'a göre çekirge kara avından sayılır ve ihramlı kimse avladığı veya yediği zaman cezaya çarpılır. Hanefiler'e göre bu ceza bir çekirgeye karşılık bir sadakadır. Malik, Şafii ve Ahmed'e göre ise ceza, çekirgenin değeri kadardır. İhramlmm öldürdüğü veya yediği çekirge kaç para değerind ise bu takdir edilir ve bedelinin beher fıtre mikdan bir fakire verilir veya beher fıtre yerine bir gün oruç tutulur.