SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3234 >>

DEVAM: 13- AZI DİŞİ OLAN YIRTICI HAYVANLARI YEMEK BABI

 

حدّثنا بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ. حدّثنا ابْنِ أَبِي عَدِيٍّ عَنْ سَعِيدٍ، عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَكَمِ، عَنْ مَيْمُونِ بْنِ مِهْرَانٍ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم، يَوْمَ خَيْبَرَ، عَنْ أَكْلِ كُلِّ ذِي نَابٍ مِنَ السِّبَاعِ، وَعَنْ كُلِّ ذِي مِخْلَبٍ مِنَ الطَّيْرِ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan;  Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yırtıcı hayvanlardan azı dişi olanların hepsini yemeyi ve kuşlardan tırnakları, pençeleri olanların hepsini (yemeyi) Hayber(in fethi) günü yasak kıldı.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Sa'lebe (r.a.)'ın' hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet olunmuştur, Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Müslim de rivayet etmiştir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi Ebu Davud ve Nesai tarafından da rivayet edilmiştir: Müslim de bunun benzerini rivayet etmiştir.

 

Bu hadisler, azı dişi olan yırtıcı hayvanların ve pençesi olan kuşların yenmesinin yasak olduğuna delaIet eder. Ebu Hanife, Şafii, Ahmed, Davud ve Cumhüra göre bu yasakhk haramlık münasınadır. Yani anılan hayvanların ve kuşların yenmesi haramdır. Malik'e göre ise bu hüküm mekruhluk manasınadır. Fakat Cumhürun görüşü kuvvetli aLın görüştür. Çünkü Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisinde haramlık hükmü açıkça belirtilmiştir.

Sebü', yani yırtıcı hayvan kapsamı hakkında şu ihtilaf vardır:

 

Ebü Hanife'ye göre et yiyen hayvanların hepsi, Sebü', yani haram olan yırtıcı hayvanların şümü!üne girer. Hatta, Fil, Keler,

Tarla Faresi ve Kedi bile Sebü' sayılır. Şu halde azı dişi bulunan ve et yiyen bütün dört ayaklı hayvanlar yırtıcı hayvanlar hükmüne tabidir. Ve hadislerdeki Sebü' bu şekilde yorumlanır.

 

Şafii'ye göre Sebü', insanlara saldıran yırtıcı hayvan manasınadır. Arslan, kurt ve kaplan gibi. Şafii'ye göre sırtlan ve tilki, Sebü' sayılmaz ve etleri yenilebilir. Çünkü bu iki hayvan insana saIdırmaz.