SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3235 >>

14- KURT VE TİLKİ (ETİNİ YEMENİN HÜKMÜNÜN BEYANI) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ وَاضِحٍ عَنْ مُمَهَّدِ بْنِ إِسْحَاقَ، عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ بْنِ أَبِي الْمُخَارِقِ، عَنْ حِبَّانَ بْنِ جَزْءٍ، عَنْ أَخِيهِ خُزَيْمَةَ بْنِ جَزْءٍ؛ قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! جِئْتُكَ لأَسْأَلَكَ عَنْ أَحْنَاشِ الأَرْضِ، مَا تَقولُ فِي الثَّعْلَب؟ قَالَ  ((وَمَنْ يَأْكُلُ الثَّعْلَبَ؟)) قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! مَا تَقُولُ فِي الذِّئْبِ؟ قَالَ ((وَيَأْكُلُ الذِّئْبَ أَحَدٌ فِيهِ خَيْرٌ؟)). الحديث لا يخلو عَنْ ضعيف، كما ذكره الترمذيّ. وفي الزوائد أشار إلى الضعف.

 

Huzeyme bin Cez' (r.a.)'den; Şöyle demiştir:  Ben (bir kere): Yâ Resulallah! Ben kara hayvanların hükmünü sormak üzere huzura geldim. Tilki hakkında ne buyurursunuz? dedim. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Tilkiyi kim yiyer? buyurdu. Ben: Yâ Resulallah! Kurt hakkında ne buyurursunuz? dedim. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Kendisinde hayır (takva) bulunan bir kimse kurt yer (mi)? buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Zevaid neviİıdendir. Tirmizi bu hadisin kurt ile ilgili parçasını ayni raiden, yani Huzeyme bin Cez' (r.a.)'den rivayet etmiş ve ravi Abdülkerim bin Ebi'l-Muharik'ın zayıflığına işaret etmiştir.

 

Bu hadis kurt ve tilkiniIi etinin haramlığına delalet eder. Ancak hadisin senedi zayıftır. Kurt, Sebu', yani azı dişi bulunan, yırtıcı ve et yiyen hayvanlardan olduğu için bundan önceki babta rivayet edilen sahih hadislerden çıkan hükme tabidir. Yani Hanefi, Şafii, Hanbeli mezhebIere ve Cumhüra göre haram olan hayvanlardandır. Malik'e göre ise diğer Sebu'lar gibi mekruh hayvanlardandır.

 

Tilkiye gelince, Hanefi mezhebine göre tarif edilen Sebu' sözcüğünün anlamının şümülüne girer. Çünkü azı dişi olup et yiyen hayvanlardandır. Bu itibarla eti haramdır.

 

Bundan önceki baeta anlattığım gibi Şafii'ye göre 'Sebu' azı dişi olup insanlara saldıran yırtıcı hayvan demektir. Bu duruma göre tilki Sebu' sözcüğünün anlamı kapsamına girmez ve sırtlan gibi tilki de helaldır. Yani eti yenebilir.

 

Huzeyme bin Cez' (r.a.), sahabidir. Tirmizi ve İbn-i Mace onun hadisini rivayet etmişlerdir. Ravileri ise kardeşleri Halid ve Hibban'dır.