SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’S-SAYD

<< 3237 >>

DEVAM: 15- SIRTLAN (IN ETİNİN YENİP YENMEYECEĞİNE DAİR HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ وَاضِحٍ، عَنِ ابْنِ إِسْحَاقَ، عَنْ عَبْدِ الْكَرِيمِ بْنِ أَبِي الْمُخَارِقِ، عَنْ حِبَّانَ بْنِ جَزْءٍ، عَنْ خُزَيْمَةَ بْنِ جَزْءٍ؛ قَالَ: قُلْتُ: يَا رَسُولَ اللهِ! مَا تَقُولُ فِي الضَّبُعِ؟ قَالَ  ((وَمَنْ يَأْكُلُ الضَّبُعَ؟)).

 

Huzeyme bin Cez' (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben (bir kere): Yâ Resulallah! Sırtlan hakkında ne buyurursunuz? dedim. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): Sırtlanı kim yiyer? buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     ibn-i Ebi Ammar (r.a.)'ın hadisini Tirmizi. Ebu Davud. Nesai. İbn-i Hibban ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Tirmizi bu hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir. Bu hadise göre sırtlan av hayvanı sayılır ve eti yenir.

 

Huzeyme (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet ederek, senedinin kuvvetli olmadığını söylemiştir. Çünkü ravi Abdülkerim bin Ebi'l-Muharik zayıftır. Bu hadise göre ise sırtlanın eti yenmez.

 

ALİMLERİN GÖRÜŞLERİ:

 

Avnü'l-Mabüd yazarı bu babın ilk hadisinin izahı bölümünde -özetle şöyle der:

"Bu hadis, sırtlanın etini yemenin helal olduğuna delalet eder.

Şafii ve Ahmed bu hadisle amel etmişlerdir.  Şafii: Halk öteden beri Safa ile Merve arasında sırtlan etini satagelmişler ve yemişlerdir. Kimse onlara itiraz etmemiştir. Arablar da onun etini güzel kabul edip övmüşlerdir, der.

 

Alimlerin ekserisi ise sırtlanın etini haram sayarak: Sırtlan Sebu'. yani azı dişi olup et yiyen yırtıcı hayvanlardandır. Resul-i Ekrem (s.a.v.) de azı dişi olan Sebu', yani yırtıcı hayvanların etini yemeyi yasak kılmıştır, diye delil göstermişlerdir. Ayrıca Huzeyme bin Cez' (r.a.)'ın (3237 nolu) hadisini delil göstermişlerdir.

 

Şafii ve Ahmed ise bu delillere karşı: Bu hadis, yani İbn-i Ebi Ammar (r.a.)'ın hadisi, azı dişi olup yırtıcı olan hayvanlarin etinin yasaklığına dair hadislerin hükmünü hususileştirıniştir. Esasen sırtlan saldırgan hayvanlardan olmadığı için Sebu' nevinden sayılmaz. Huzeyme (r.a.)'ın hadisi ise zayıftır, demişlerdir.

 

Hattabi de: Sırtlanın etini yemek hususunda alimler ihtilaf etmişlerdir. Sa'd bin Ebi Vakkas (r.a.)'ın sırtlanın etini yediği ve İbn-i Abbas (r.a.)'ın sırtlanın etini helal saydığı rivayet olunmuştur. Ata, Şafii, Ahmed, İshak ve Ebu Sevr, sırtlanın etini helal sayan alimlerdendir. Re'y ehli ile Malik ve Sevri bundan kerahat edenlerdendir. Said bin el-Müseyyeb (r.a.)'den de bu hüküm rivayet olunmuştur, der."

 

Hanefiler'in re'y ehli olduğunu belirtmeyi uygun buldum. Yani Hanefi mezhebine göre sırtlanın eti yenmez. Çünkü, et yiyen ve azı dişi bulunan hayvanlardandır, kurt ve arslan gibi sayılır.

 

Müellifimizin 3085 nolu hadisi ile 3236 nolu hadisi arasında bir ilgi vardır. Oraya da bakılmalıdır.