SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3097 >>

96- KURBANLIK OLARAK MEKKE'YE GÖNDERİLEN DEVELERİ VE SIĞIRLARI NİŞANLAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ هِشَامٍ الدَّسْتَوَائِيِّ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَبِي حَسَّانَ الأعْرَجِ، عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم أَشْعَرَ الْهَدْىَ فِي السَّنَامِ الأَيْمَنِ، وَأَمَاطَ عَنْهُ الدَّمَ. وَقَالَ عَلِيُّ، فِي حَدِيثِهِ: بِذِي الْحُلَيْفَةِ، وَقَلَّدَ نَعْلَيْنِ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Veda haccında) kurbanlık devesinin hörgücünün sağ tarafını (bıçakla) nişanladı ve (akan) kanı temizledi.

 

(Râvî) Alî kendi rivayetinde: Bu iş Zu'l-Huleyfe'de olmuş ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) devesinin boynuna kurbanlık alâmeti olarak iki papuç takmış, dedi.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Buhari'nin dışında kalan Kütüb-i Sitte sahibIeri ve Darimi tarafından rivayet edilmiştir.

 

İş'ar: Arap dilinde kal. akıtmak manasına gelir. Şer-i Şerif'te ise kurbanlık olduğunun bilinmesi için devenin hörgücünü kan akacak biçimde yarmaktır. Kurbanlık sığırdan olduğu takdirde onu da bu şekilde sırtından nişanlamak meşrüdur. Alimlerin konuya ilişkin görüşlerini aşağıda beyan edeceğim.

 

Senam: Devenin hörgücü demektir.

 

Kurbanlık deve veya sığırı böyle nişanlamanın hikmeti; onun kurbanlık olduğunun herkesçe bilinmesi, dokunulmaması, kaybolduğu takdirde sahibine iade edilmesi ve başka develere ve sığırlara kanştığı zaman tanınmasıdır.

 

Kurbanlığın boynuna alamet olarak papuç takmanın hikmeti ise; hem kurbanlık olduğunun bilinmesi hem de taJu''tn papuçların Harem-i Şerif'te bir fakire verilmesidir

 

HADİSTEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER

 

ı. ihrama giren kimsenin ihrama girdiği yerden kurbanlığını Mekke'ye sevketmesi, kurbanlığı deve ise hörgücünün sağ tarafını çizip kanatması, sığır ise sırtını bu şekilde işaretlemesi meşrudur. Nişanın hayvanın Eağ tarafına yapılması Şafii'ye göre daha faziletlielir. Bu hadis Şafii'nin görüşünü teyid eder.

 

Malik'e göre efdal olanı nişanın sol tarafa atılmasıdır.

Hanefilei'den Ebü Yüsuf ile Muhammed'e göre nişanın sağ veya sol tarafa yapılması husüsunda bir fark yoktur. Çünkü her iki şekil hakkında rivayetler vardır.

Kurbanlık deve veya sığırın anlatılan şekilde nişanlanması tüm Ülimlerce meşrü sayılmıştır. Nişanlamanın mekruhluğu hakkında Ebü Hanife'den olan rivayetin sebebi ise, onun zamanında halkın nişanlama işinde aşırı gitmesi ve adeta hayvana eziyet etmesidir.

 

Malik: Eğer sığırın hörgücü var ise nişanlanması meşrüdur.

Aksi takdirde meşrü değildir, demiştir.

 

Alimler, küçükbaş hayvanın anlatılan şekilde nişanlanmasının meşrü olmadığı noktasında ittifak etmişlerdir. Çünkü koyun ve keçi yaralanmaya dayanamaz ve yapılan nişan da, yün ve kıllar altında kaldığından hikmeti gerçekleşmiş olmaz.

 

2. Kurbanlık devenin boynuna alamet olarak papuç takmak meşrüdur. Bu alamet deri parçası, yün ipliği ve benzeri şeylerden de olabilir. Sığır ve küçükbaş hayvanın boynuna da alamet takmak Cumhüra göre müstehabtır. Ancak küçükbaş hayvanın bOinuna papuç takmak meşrü değildir. Çünkü hayvana ağırlık yapabilir.

 

Hanefi alimlere göre küçükbaş hayvanın boynuna kurbanlık ahimetini takmak sünnet değıldir. Maliki mezhebinin meşhur kavline göre de bu mekruhtur.