SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-MENASİK

<< 3104 >>

DEVAM: 100- KURBANLIK OLARAK HAREM-İ ŞERİF'E YOLLANAN DEVE VE SIĞIRLARA BİNME (NİN MEŞRULUĞU) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ هِشَامٍ صَاحِبِ الدَّسْتَوَائِيِّ، عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ؛ أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم مُرَّ عَلَيْهِ بِبَدَنَةً.  فَقَالَ ((ارْكَبْهَا)) قَالَ: إِنَّهَا بَدَنَةٌ.  قَالَ ((ارْكَبْهَا)). قَالَ، فَرَأَيْتُهُ رَاكِبَهَا، مَعَ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، فِي عُنُقِهَا نَعْلٌ.

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanından kurbanlık bir deve geçirildi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (Deveyi götürene): «Deveye bin» buyurdu. Adam: Bu deve kurbanlıktır, diye cevab verdi. Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): «Deveye bin», buyurdu.

 

Enes demiştir ki: Sonra ben adamı devesine binmiş olduğu halde Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in beraberinde gördüm. Devenin boynunda bir papuç takılı idi.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisi Tirmizi hariç, Kütüb-i 5itte yazarları ve Şafii tarafından rivayet edilmiştir. Enes (r.a.)'ın hadisi ise Ebu Davud dışında kalan Kütüb"iSitte,yazarlan ve Malik tarafından rivayet edilmiştir.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

1. Kurbanlık deve veya sığıra zarar vermiyorsa binmek caizdir. Binmeye ihtiyaç duyulsun veya duyulmasm hüküm budur. Çünkü hadiste ihtiyaç kaydı yoktur.

 

Alimlerin bu konudaki görüşleri şöyledir:

 

a) Hanefilere göre zaruret yok ise kurbanlık hayvan'a binilmez.

b) Şafii, meşhur kavline göre Ahmed ve bir rivayete göre Malik; İhtiyaç duyulduğunda kurbanlık hayvan'a binilebilir. demişlerdir.

 

Yukardaki hükümler taşıma gücüne sahip hayvan hakkındadır.

 

2. Alim kimsenin fetvasını tekrarlaması ve fetvasına uymakta tereddüd gösteren kişiyl uyarması, hatta kınaması meşrudur.