SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3122 >>

DEVAM: 1- RESÜLULLAH (SALLALLAHU ALEYHİ VE SELLEM)'İN KURBAN BAYRAMI GÜNÜ KESTİĞİ KURBANLAR BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ الرَّزَّاقِ. أَنْبَأَنَا سُفْيَانُ الثَّوْرِيُّ عَنْ عَبْدِ اللهِ ابْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عَقِيلٍ، عَنْ أَبِي سَلَمَةَ، عَنْ عَائِشَةَ، وَعَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ أّنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم كَانَ، إِذَا أَرَادَ أَنْ يُضَحِّيَ، اشْتَرَى كَبْشَيْنِ عَظِيَميْنِ أَقْرَنَيْنِ أَمْلَحَيْنِ مَوْجُوءَيْنِ. فَذَبَحَ أَحَدَهُمَا عَنْ أُمَّتِهِ، لِمَنْ شَهِدَ لِلّهِ بِالتَّوْحِيدِ وَشَهِدَ لَهُ بِالْبَلاَغِ. وَذَبَحَ الآخَرَ عَنْ مُحَمَّدٍ وَعَنْ آلِ مُحَمَّدٍ صلى الله عليه وسلم.

 

في الزوائد: في إسناده عَبْدُ الله بْنُ محمد، مختلف فيه.

 

Aişe ve Ebû Hureyre (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Kurban bayramında kurban kesmek istediği zaman iri, semiz, çift boynuzlu, alaca ve taşakları burkulmuş iki aded koç alırdı. Bunlardan birisini Allah'ın birliğine şehâdetle, O'nun (yâni Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in) elçiliğine şehâdet eden ümmeti yerine, diğerini de Hz, Muhammed ve Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in âl'ı (yani ailesi) yerine boğazlardı

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Abdullah bin Muhammed bulunur. Bu ravi'nin güvenilirliği ihtilaflıdır.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet olunmuş ve Tirmizi bunun hasen - sahih olduğunu söylemiştir.

 

Cabir (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir. Bunun senedinde bulunan Muhammed bin İshak, an'ane ile rivayet ettiği zaman, rivayeti aleyhinde konuşulmuştur. Diğer ravi ismail bin Ayyaş da zayıftır.

Son hadis Zevaid nevinden olup durumu notta belirtilmiştir.

ilk ve son hadiste geçen "Emlah" kelimesinin anlamı hakkında el-İraki'nin dediği gibi beş görüş vardır. En sıhhatlisi; beyazlığı, siyahlığına galebe çalan şeydir.

Resül-i Ekrem (Aleyhi's-salatü va's-selam) boğazladığı bir kurbanı ümmeti yerine kesmiştir. Bu, ümmetine sevab kazandırmak içindir. Onların kurban kesme yükümlülüğünü kaldırmak için değildir. Bu itibarla o günlerde mali durumu kurban kesmeye müsaid olanlar, yine kesmekle mükellef tutulmuştur.

 

HADİSLERDEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER:

 

1. Kişi kendi nefsi için kurban kesebildiği gibi aile ferdieri ve kendisine bağlı kimseler yerine de kurban kesebilir. Yani kurban sevabını başkasına hediye edebilir. Ama kişinin kesmekle mükellef olduğu kurbanını kesmek için kendisinden vekalet almak gerekir.

 

2. Kurbanı boğazlarken boynunun sağ tarafına ayakla basmak müstehabtır.

 

3. Hayvan boğazlamayı beceren kimsenin kendi kurbanını kendi eliyle kesmesi müstehabtır. Bunu beceremediği takdirde becerebilen bir kimseye vekalet vermesi uygundur. Kendisinin de boğazlama işinde hazır bulunması müstehabtır.

 

4. Kurbanı keserken "Bismillahi vallahü ekber" deyip ikinci hadiste anılan duayı okuması sünnettir.

 

5. Kurbanı keserken kıbleye doğru tutması müstehabtır.

 

6. Yumurtalan burkulmuş davan kurban etmek meşrüdur. Hatta bütün alimlere göre daha faziletlidir. Çünkü eti daha lezzetli ve güzel kokuludur.

 

7. Davarın erkeğini kurban etmek, dişisini kurban etmekten daha sevabtır.

8. Kesilecek kurbanın iri ve semiz olması daha sevabtır .