SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3135 >>

DEVAM: 5- DEVE VE SIĞIR (KURBAN OLARAK) KAÇ KİŞİ İÇİN YETER, BABI

 

حدّثنا أَحْمَدُ بْنُ عَمْرِو بْنِ السَّرْحِ الْمِصْرِيُّ، أَبُو طَاهِرٍ. أَنْبَأَنَا ابْنُ وَهْبٍ. أَنْبأَنَا يُونُسُ عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ عَمْرَةَ، عَنْ عَائِشَةَ؛ أنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم نَحَرَ عَنْ آلِ مُحَمَّدٍ صلى الله عليه وسلم، فِي حَجَّةِ الْوَدَاعِ، بَقَرَةً وَاحِدَةً.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), Veda haccında Muhammed (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in Âl'ı (yâni eşleri) yerine tek bir sığır kurban etti.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Tirmizi, Nesai ve Ahmed de rivayet etmiştir. Bu hadis, devenin on kişi ve sığırın yedi kişi için bayramda kurban olarak kesilmesinin yeterli olduğuna delalet eder. Alimlerin bu konu hakkındaki görüşlerini aşağıda beyan edeceğim.

Cabir (r.a.)'ın hadisini imamlar, diğer sünen sahibIeri ve Müslim de rivayet etmiştir. Tirmizi bu hadisin hasen - sahih olduğunu söylemiştir.

 

Bu hadis, hediy denilen yc'mi hac veya umre münasebetiyle kesilmesi meşru kılınan kurbanın deveden veya sığırdan olduğu zaman ortaklaşarak kesmenin caizliğine ve bir sığır veya bir devenin yedi. kişi için yeterli olduğuna delalet eder. Aşağıda belirteceğim gibi Udhiyye denilen bayram kurbanı hükmü de böyledir

 

Ebu Hureyre (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud da rivayet etmiştir. Bu da Cabir (r.a.)'ın

hadisindeki hükmü ifade eder. Çünkü ResÜI-i Ekrem (s.a.v.)'e Veda haccında refÜkat eden zevceleri sekiz idi. Bunlardan Aişe (r.anha) dışında kalanlar Temettü'a niyetlenmişlerdi. ResÜl-i Ekrem (s.a.v.) onlar için bir sığın temettü kurbanı olarak boğazlamıştı.

Aişe (r.anha) 'nın hadisini Ebu Davud ve Ahmed de rivayet etmiştir. Bu hadis EbÜ Hureyre (r.a.)'ın hadisi gibidir. Aynı hükmü ifade eder.

 

İbn-i Abbas (r.a.)'ın 3134 nolu hadisi ise Zevaid nevindendir.

 

UDHİYYE VE HEDİY KURBANLARlNIN DEVEDEN VEYA SIĞIRDAN OLDUĞU ZAMAN KAÇ KİŞİ iÇiN YETERLi OLDUĞU KONUSUNA DAİR GÖRÜŞLER:

 

1. Hanefiler'e göre bir sığır veya bir deve yedi kişi için kurban olabilir. İster hac veya umre münasebetiyle kesilen kurban olsun, ister bayramda kesilen kurban olsun fark etmez. Hüküm aynidir. Yedi lÖşinin bu şekilde ortaklaşmasının sahihliği için hepsinin kurban kesmek niyetini taşıması gereklidir. Şayet ortaklardan biri:;i kurban niyetiyle değil de et almak niyetiyle ortak olursa, hiç birisinin kurbanı sahih olmaz. Yukardaki hül{ümler nafile ve vacib kurbanların hepsine şümullüdür.

 

2. Şafiiler ile Hanbeliler'e göre yedi kişinin bir devede veya bir sığırda ortak olması caizdir. Hepsinin kurban niyeti taşıması da şart değildir. Bu noktada Hanefiler'den ayrılırlar. Yani bu iki mezhebe göre ortakların bÜzısı kurban niyetiyle degil de et almak niyetiyle ortak olsa yine caizdir. Vacib kurban ile nafile kurban arasında bu hususta bir fark yoktur. Süfyan-i Sevri ve Cumhürun görüşü de budur.

 

Davüd-i Zahiri ile Malikiler'in bazısı da bu görüşte olmakla beraber yukardaki hükmün nafile kurbana mahsus olduğunu söylerler. Yani bunlara göre vacib kurbanda ortaklık sahih değildir.

 

3. Malik'in meşhur ka-Jline göre ne devede ne de sığırda ortaldık cÜ iz değildir. Nafile olsun, vacib olsun bu hayvanlar koyun ve keçi gibi ancak bir lÜşi için kurban olur.

Yukarda görüşlerini beyan ettiğim alimler Hediy ile Udhiyye arasında bir fark görmezler. Yani ister bayram münasebetiyle kesilen kurban olsun ister hac veya umte münasebetiyle kesilen kurban olsun hüküm aynidir.

 

Said bin el-Müseyyeb, İshak bin Raheveyh (Rahuyye) ve İbn-i Huzeyme'ye göre deve Udhiyye kurbanı olduğu takdirde on dişi için yeterlidir. Bunlar İbn-i Abbas (r.a.)'ın 3131. hadisini delil gösterirler. Bazı hadis şarihleri Udhiyye konusunda bu grubun görüşüne katılırlar.