SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3143 >>

DEVAM: 8- BAYRAMDA KURBAN EDİLMESİ YASAK OLAN HAYVANLAR BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ، عَنْ سَلَمَةَ ابْنِ كُهَيْلٍ، عَنْ حُجَيَّةَ بْنِ عَدِيٍّ، عَنْ عَلِيٍّ؛ قَالَ: أَمَرَنَا رسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ نَسْتَشْرِفَ الْعَيْنَ وَالأُذُنَ.

 

Ali (r.a.)'den; Şöyle demiştir; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), bize (kurban edeceğimiz) hayvanın gözüne ve kulağına iyice bakıp incelememizi emretti.

 

 

AÇIKLAMA:     Ali (r.a.)'ın ilk hadisini diğer sünen sahibIeri, Ahmed, Hakim, Darimi ve İbn-i Hibban da rivayet etmişlerdir. İkinci hadis ise Nesai tarafından da rivayet edilmiştir. İkinci hadisin metni birinci hadisin metni içinde bazı rivayetlerde mevcuttur.

 

Şafii ikinci hadisi şöyle yorumlamıştır: "Yani Resül-i Ekrem (s.a.v.), gözleri geniş ve büyük, kulakları da uzun olan hayvanları kurban etmemizi emretmiştir."

Diğer alimlere göre, tercemede belirttiğim gibi kurban edilecek hayvanın gözünde ve kulağında kurban edilmeye mani bir eksikliğin veya kusürun bulunup bulunmadığına iyice dikkat edilmesi emrolunmuştur.

 

Birinci hadiste geçen bazı kelimeleri açıklayayım: Mukabele: Kulağının ön kısmından birazı kesilip salınan, yani kopanlmayan hayvandır.

Müdabere: Kulağının arka kısmından birazı kesilip salınan ve koparılmayan hayvandır.

Şarkaa: Kulağı uzunlamasına yarılıp ilÜye ayrılan hayvandır.

 

Harkaa: Kulağında yuvarlak delik bulunan hayvandır.

Ced'a: Burnu kesik olan hayvandır. Bu kelimenin masdan olan Cedı'ın asıl manası burun, kulak ve dudağı kesmektir. En çok, burun kesmek manasında kullanılır. Bu nedenle kayıtsız kullanıldığı zaman burun kesmek manasına yorumlanır.

 

HADİSİN FIKIH YÖNÜ

 

Hadisin zahiri ne göre uzunlamasına veya genişlemesine kulağı yanlmış veya delinmiş hayvanı kurban etmek caiz değildir ve böyle bir hayvan kesildiği takdirde kurban yerine geçmez. Zahiriyye mezhebi mensublan ile Şafiiler'in bazısı böyle hükmetmişlerdir. Fakat Cumhüra göre buna ait yasaklama tenzihen mekruhluk içindir. Yani anılan kusurlardan hiç birisini taşımayan hayvanı kesmek daha iyidir.

 

Tekmile yazarının beyanına göre Hattabi şöyle demiştir: "Alimler, hadiste anılan kusurların kurban etmeye mani mikdarı hakkında ihtilaf etmişlerdir. Şöyle ki:

 

1. Re'y ehline göre kulağın yarısından fazlası bulunduğu zaman kutban edilebilir. (Bir kavle göre kulağın üçte birinden fazlası kesilmiş ise kurban olmaz.)

 

2 Malikiler'e göre kulağın üçte birinden fazlası kesilmiş veya yanlmış ise kurban olamaz.

 

3. Şafiiler'e göre kulağının az veya çok bir parçası kesilip koparılmış ise kurban olamaz. Kulağı yanlmış veya delinmiş hayvanı kurban etmek mekruhtur. Bununla beraber kurban edilebilir.

 

4. Hanbeli mezhebine göre kulağı delinen veya yarılan hayvanı kurban etmek mekruhtur. Kulağının yarısından fazlası yanlan veya delinen hayvan kurban olamaz."

Burnu kesik olan hayvanı kurban etmek ise caiz değildir.