SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3156 >>

DEVAM: 13- KURBANINI KENDİ ELİYLE KESEN (KİMSE HAKKINDA GELEN HADİSLEH) BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ سَعْدِ بْنِ عَمَّارِ بْنِ سَعْدٍ، مُؤَذِّنِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم. حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم ذَبَحَ أُضْحِيَّتَهُ عِنْدَ طَرَافِ الزُّقَاقِ، طَرِيقِ بَنِي زُرَيْقٍ، بِيَدِهِ، بِشفْرَةٍ.

 

Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)"in müezzini Sa'd (bin Aiz el-Karaz)  (r.a.)*den rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), kurbanını Zürayk oğulları yolu olan sokağın kenarında kendi eliyle, keskin bir bıçakla boğazladı.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın hadisinin bir benzeri 3120 numarada geçti. Gerekli bilgi orada verildiği için burada ayrıca izahat vermeye lüzum görmüyorum.

 

Sa'd (r.a.)'ın hadisinin Zevaid nevinden olduğuna dair bir kayıt yoktur. Ancak Hulasa'da verilen bilgiye göre bu zatın hadislerini Kütüb-i Sitte yazarlarından yalnız İbn-i Mace rivayet etmiştir. Bu itibarla hadisin Zevaid nevinden olması ihtimali kuvvetlidir.

Hadisler, kişinin kendi kurbanını kendi eliyle kesmesinin müstehablığına ve boğazlarken sağ ayağını kurbanın sağ yanına basmasının da müstehablığına delalet eder.

 

Kişinin kurban kesmeyi beceremediği takdirde başkasına vekalet vermekle beraber, kendisinin de hazır bulunması müstehabtır. Nitekim Tabarani ile Hakim'in İmran bin Husayn (r.a.)'den rivayet ettikleri bir hadise göre Resül-i Ekrem (s.a.v.) kızı Fatime (r.anha)'ya kurbanı kesilirken başında hazır bulunmasını emrederek faziletini beyan buyurmuştur.