SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3157 >>

14- BAYRAMDA KESİLEN KURBANLARIN DERİLERİ BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ مُعَمَّرٍ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَكْرٍ الْبُرْسَانِيُّ. أَنْبَأَنَا ابْنُ جُرَيْجٍ. أَخْبَرَنِي الْحَسَنُ مُجَاهِداً أَخْبَرَهُ؛ أَنَّ عَبْدَ الرَّحْمنِ بْنَ أَبِي لَيْلَى أَخْبَرَهُ؛ أّنَّ عَلِيَّ ابْنَ أَبِي طَالِبٍ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَمَرَهُ أَنْ يَقْسِمَ بُدْنَهُ كُلَّهَا، لُحُومَهَا وَجُلُودَهَا وَجِلاَلَها لِلْمَسَاكِينِ.

 

Alî bin Ebî Tâlib (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kendisine. Haremi Şerife (Veda Haccında) sevkettiği bütün kurbanlarının etlerini, derilerini ve çullarını fakirlere dağıtmasını emretmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisin benzeri 3099 numarada geçmiştir. Harem-i Şerif'e gönderilen veya orada satın alınıp boğazlanan kurbanlar ile diğer memleketlerde kurban bayramında kesilen kurbanların etleri, derileri ve çullan hakkındaki hükümler aynıdır. Orada gerekli bilgi verilmiştir. Hulasası şudur; Kurbanların etleri, derileri ve çulları satılamaz. Cumhür ve dört mezheb imamları bu konuda ittifak halindedir.

 

Bayramda kesilen kurban etinden bir mikdarını yemek, bir kısnunı konu komşuya hediye etmek ve bir kısmını da fakirlere dağıtmakla ilgili izah bundan sonra gelen 3158. hadisin izahı bölümünde verilecektir.