SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3158 >>

15- KURBAN BAYRAMINDA KESİLEN KURBANLARIN ETLERİNDEN YEMEK BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ أَمَرَ مِنْ كُلِّ جَزُورٍ بِبَضْعَةٍ. فَجُعِلَتْ فِي قِدْر. فَأَكَلُوا مِنَ اللَّحْمِ، وَحَسَوْا مِنَ الْمَرَقِ.

 

في الزوائد: رجال إسناده ثقات.

 

Câbir bin Abdillah (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kurban ettiği her deveden bir parça etin alınmasını emretti. (Toplanan) etler bir çömleğe konulup pişirildi. Sonra Resul-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ve beraberindekiler etten yediler ve et suyundan içtiler.

 

Not: Bu senedin ravilerinin sıka (güvenilir) zatlar olduğu, Zevaid'de bildirilmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Zevaid nevinden sayılmıştır. Ancak bu hadiste bildirilen hüküm Cabir (r.a.)'ın 3074 nolu hadisinde de belirtilmiştir.

 

Hadis, kişinin kendi kurbanlarının etlerinden yemesi ve et suyundan içmesinin müstehablığına delalet eder.

Resül-i Ekrem (s.a.v.) bilindiği gibi yüz aded kurbanı Veda haccında Mekke'ye göndermişti ve bunlardan birer parça etin alınıp çömlekte pişirilmesini emretmiş. Sonra kendisi ile, kurbanlara ortak kıldığı Ali (r.a.) bu etlerden yemişler ve suyundan içmişlerdir. Et suyundan içmelerinin hikmeti, bütün kurbanların et suyundan içmiş olmalarıdır. Çünkü yüz devenin birer parça etleri ayni çömlekte pişirildiği zaman her devenin etinden birer lokma yemek çok güçtür, hatta mümkün değildir, denilebilir. Fakat etlerin suyu birbirine karıştığı için, içilen su bütün kurbanların et suyundan sayılır. Böylece her kurbandan bir mikdar alınmış olur.

 

Hadis, kişinin kestiği kurbanın etinden bir mikdarını yemesi ve

suyundan içmesinin müstehablığına delalet eder.

Kurban etinin ne mikdarı dağıtılmalıdır? Alimlerin bu husustaki görüşlerinin özeti şöyledir:

 

1. Hanefi mezhebine göre, kurban etinden sadaka olarak dağıtılacak mikdarın etin tamamının üçte birinden az olmaması müstehabtır. Bunun dışında kalan üçte ikinin ne kadarını konu komşuya hediye etmesi ve ne kadarını yemesi hakkında bir sınırlama yoktur.

 

2. Şafii mezhebine göre etin çoğunu sadaka olarak dağıtmak müstehabtır. Faziletin en alt derecesi ise kurban sahibinin etin üçte birini sadaka etmesi, üçte birini hediye etmesi ve üçte birini yemesidir.

 

Bu mezhebe göre, tayin edilen fazilet dereceleri konusunda Ahmed de aynı görüşe katılmıştır.

 

3. Maliki mezhebine göre; kişi kendi kurbanından yemeli, bir mikdarını sadaka ve bir kısmını da hediye olarak dağıtmalıdır. Böyle yapması mendubtur. Ancak kendi çoluk çocuğuna ayıracağı mikdar ile dağıtacağı mikdar üçte bir veya başka bir ölçü ile sınırlı değildir.