SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3160 >>

DEVAM: 16- KURBANLARIN ETLERİNİ (ÜÇ GÜNDEN FAZLA) SAKLAMAK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ الأَعَلَى بْنُ عَبْدِ الأَعْلَى، عَنْ خَالِدٍ الْحَذَّاءِ، عَنْ أَبِي الْمَلِيحِ، عَنْ نُبَيْشَةَ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم

 قَالَ ((كُنْتُ نَهَيْتُكُمْ عَنْ لُحُومِ الأَضَاحِيِّ فَوْقَ ثَلاَثَةِ أَيَّامِ. فَكُلُوا وَادَّخِرُوا)).

 

Nübeyşe (bin Abdİllah bin Amr) (r.a.)'den ri-vâyet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Ben sizi üç günden fazla kurban etlerinden (yâni saklayıp yemekten) menetmiştûn. Bundan sonra yeyiniz ve saklayınız.»

 

 

AÇIKLAMA:     Aişe (r.anha)'nın hadisini Nesai de rivayet etmiştir. Nübeyşe (r.a.)'ın hadisini Ebu Davud, Şafii, Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir.

 

Bu hadisler, Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in fakirlere olan merhametine, kurban etinden sahibinin yemesinin ve üç . günden fazla bir süre ile saklamasının mübahlığına, üç günden fazla süre ile sahibi tarafından saklanması, yani daha sonraki günlerde yemek üzere geriyebırakmasının yasaklığına dair daha önce konan hükmün yürürlükten kaldırıldığına delalet eder.

 

Sahabiler, Tabiiler ve İmamlar, bu görüştedirIer. Yani saklama yasağının kaldırıldığına hükmetmişlerdir. Cumhürun görüşü böyledir. Yalnız Ali ve ibn-i Ömer (r.a.)'ın söz konusu yasağın neshedilmediğine, yani kaldırılmadığına hükmettikleri rivayet olunmuştur. Bu iki sahabinin yasağın kaldırılmasına dair buyurulan talimatı işitmemiş olmaları muhtemeldir.

 

Kurban etinden yeyiniz, mealindeki emir, cumhüra göre mendubluk içindir, vaciblik için değildir. Yani kişinin kendi kurbanından yemesi mendubtur, vacib değildir. Sel,ef alimlerinin bazısı ile Şafiiler'in -bazısı anılan emrin vaciblik için olduğunu söylemişlerdir. Bu görüşe göre lÜşinin kendi kurbanının etinden yemesi veldb olur.