SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EDAHİ

<< 3161 >>

17- KURBANl MUSALLA'DA (YANİ HAYRAM NAMAZI KILlNAN ALANDA) KESMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا أَبُو بَكْرٍ الْحَنَفِيُّ. حدّثنا أُسَامَةُ بْنُ زَيْدٍ عَنْ نَافِعٍ عَنِ ابْنِ عُمَرَ، عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم؛ أَنَّهُ كَانَ يَذْبَحُ بِالْمُصَلَّى.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre: Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), kurbanını musalla'da (yâni bayram namazını kıldırdığı alanda) boğazlardı.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari, Ebu Davud, Nesai ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Hadis, kurbanın bayram namazının kılındığı yerde boğazlanmasının müstehablığına delalet eder. Bunun hikmeti kurbanın fakirlerin gözleri önünde kesilip onların rahatlıkla yararlanmasını sağlamaktır.

 

Malik'e göre musaIla'da kurban kesmek yalnız imam, yanı devlet temsilcisi için sünnettir. Bunun hikmeti de halkın ondan sonra kurban kesmeye başlamasıdır. Çünkü Malik'e göre imam kesmedikçe, halk kesmeye başlayamaz. Maliki mezhebinin meşhur kavline göre ise herkesin kurbanını musalla'da kesmesi sünnettir. İmam için daha kuvvetli sünnettir.

 

Cumhurun görüşü de böyledir. Yani herkesin kurbanını musallada kesmesi sünnettir. Nevevi'nin beyanına göre kişinin kendi kurbanını kendi ev halkının huzurunda ve evinde kesmesi daha faziletIidir.