SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3163 >>

DEVAM: 1- AKİKA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَفَّانُ. حدّثنا حَمَّادُ بْنُ سَلَمَةَ. أَنْبَأَنَا عَبْدُ اللهِ ابْنُ عُثْمَانَ بْنِ خُثَيْمٍ، عَنْ يُوسُفَ بْنِ مَاهَكَ، عَنْ حَفْصَةَ بِنْتِ عَبْدِ الرَّحْمنِ، عَنْ عَائِشَةَ؛ قَالَتْ: أَمَرَنَا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ نَعْقَّ عَنِ الْغُلاَمِ شَاتَيْنِ، وَعَنِ الْجَارِيَةِ شَاةً.

 

Âişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize, oğlan bebek için iki davarı ve kız bebek için bir davar akika olarak boğazlamamızı emretti.

 

 

AÇIKLAMA:     Ümmü Kürz (r.anha)'nın hadisini diğer sünen sahibIeri ve Ahmed de rivayet etmişlerdir.

Bu hadisteki "Mütekaricam" kelimesi; yaşça eşit veya biribirine yakın yaşta olan iki davar, mamlsına yorumlanmıştır.

 

Aişe (r.anha)'nın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir.

 

BU İKİ HADİS'TEN ÇIKAN FIKIH HÜKÜMLERİ

 

1. Yeni doğançocuk oğlan olsun kız olsun onun adına akika ismi veri,ten kurbanı boğazlamak meşrudur. Selef ve halef fdimlerinin ekserisinir,ı mezhebi budur. Dört mezheb imamları ve Cumhurun görüşü de budur. Cumhura göre akI'ka ismi verilen kurbanı kesmek sünnettir. Malik, Şafii, Ahmed, ishak ve Ebu Sevr bunun sünnet olduğuna hükmedenlerdendir.

 

Hanefiler'e göre ise nafile veya mübah olarak meşrudur. Hasan-i Basri ile Zahiriye mezhebi mensublan, Selman bin Amir'in 164 nolu hadisinin zahirini tutarakvacib olduğuna hükmetmişlerdir.

 

2. Erkek bebek için iki ve kız bebek için bir davan boğazlamak meşrudur. Sahabiler, Tabiiler ve bunlardan sonra gelen ilim ehlinin ekserisinin görüşü budur.     :

 

Hanefiler ve Mali ki ise; erkek ve kız bebek ayınını yapmaksızın her bebek için bir kurban kesmek meşrudur, demişlerdir. İbn-i Ömer ve Urve bin Zübeyr (r.a.)'ın kavli de budur.

 

Akika ismi verilen kurban hangi hayvanlardan olabilir? Bu hususta ilim ehli arasında ihtila! vardır. Şöyle ki:

 

1. Hanefiler'e göre akika, bayramda kurban edilebilen davardan olur. Hanefi fıkıh kitablarından İbn-i Abidin'de: "Kişinin doğan çocuğuna doğumun yedinci günü isim takması, saçını tıraş etmesi, saçın ağırlığı kadar altın veya gümüşü sadaka etmesi müstehabtır. Sonra çocuğun saçını tıraş ederken, mübah veya tatavvu olmak üzere bir akika boğazlamak meşrudur. Akika, bayramda kurban edilmeye elverişli bir davardır. Doğan çocuk erkek olsun kız olsun, bir akika boğazlanır. Akika eti çiğ olarak dağıtılabilir veya pişirilir ve konu komşu davet edilerek yedilir. Akika'nın kemikleri kınlabilir veya kırılmadan pişirilir, şeklinde bilgi verilmiştir.

 

2. Malikiler, Şafiiler ve Cumhlira göre akika, davardan olduğu gibi sığırdan ve deveden de olabilir. Bayramda kurban: edilmeye elverişli her hayvan akika da olabilir.