SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’Z-ZEBAİH

<< 3164 >>

DEVAM: 1- AKİKA BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ نُمَيْرٍ. حدّثنا هِشَامُ بْنُ حَسَّانٍ، عَنْ حَفْصَةَ بِنْتَ سِيرِينَ، عَنْ سَلْمَانَ بْنِ عَامِرٍ؛ أَنَّهُ سَمِعَ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم  يَقُولُ ((إِنَّ مَعَ الْغُلاَمِ عَقِيقَةً، فَأَهْرِيقُوا عَنْهُ دَماً، وَأَمِيطُوا عَنْهُ الأَذَى)).

 

Selman bin Âmir (ed-Dabbî) (r.a.)'den rivayet edildiğine göre kendisi Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu İşitmiştir: «Şüphesiz (doğan) bebekle beraber bir akîka bulunur. Bu itibarla onun adına bir akîka kanını dökünüz ve bebekten ezayı gideriniz.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari. diğer sünen sahibIeri ve Ahmed de rivayet etmişlerdir. Tirmizi hadisin sahih olduğunu söylemiştir.

 

Hadisin: "Gulam" kelimesinin asıl manası oğlan bebektir. Fakat alimlerin çoğu bunu erkek ve kız çocuğuna şümullü şekilde yorumladıkları için biz bunu bebek diye terceme ettik. Hasan-i Basri ile Katade bunu erkek çocuğu manasına yorumlayarak kız çocuğu için akika isimli kurban kesilmez, demişlerdir. Ama alimler bunu genel manaya yorumlayarak ve diğer hadisleri delil göstererek kız çocuğu için de akika kesilir. demişlerdir, Hadisin: "Bebekle beraber bir akika 'bulunur" cümlesinde geçen akika kelimesiyle neyin kasdedildiği husüsunda iki ihtimal vardır: Birinci ve zahir olan ihtimale göre, bu kelime ile bebeğin saçı kasdedilmiştir. Hadisin son cümlesinde bulunan "Eza"da saç manasına yorumlanmıştır ve hadisten kasdedilen mana şöyledir: Bebek doğarken başında saç bulunur. Siz onun adına bir akika kurbanı kesiniz ve çocuğun saçını tıraş ediniz.

Hasan-i Basri, Esmai ve Muhammed bin Sirin "Eza" kelimesini bebeğin başındaki saç manasına yorumlamışlardır.

 

Hadisin yukardaki cümlesinde bulunan Akika söJğü ile akika denilen kurban kasdedilmiş olur. Akika denilen kurbanın bebekle beraber olmasının manası, bebeğin kurban kesmeye sebeb ve vesile olmasıdır.

 

Hadiste geçen "Eza" kelimesinin bebeğin saçına inhisar ettirilmeyip genel manaya yorumlanması- ihtimali de vardır. Bu takdirde kasdedilen mana bebeğin saçını tıraş etmek, sünnet ettirmek ve ana rahminde kendisine bulaşmış bulaşıktan temizlemektir.

 

HADİSİN FIKIH YQNÜ

 

1. Hadisin zahirine göre erkek çocuk için akika kurbanı kesilir.

Şu halde kız çocuğu için kesilmez; Yukarda da belirttiğim gibi Hasan-i Basri ile Katade bu hadisin zahirini tutmuşlar ise de, alimlerin kahir ekseriyeti diğer hadisleri delil göstererek kız çocuğu için de akika kurbanını kesmenin meşruluğumı hükmederek bu hadisteki "Gulam" kelimesini bebek diye yorumlamışlardır.

 

2. Hadisteki akika kurbanının kesilmesi emredildiği için Hasan-i Basri ile Zahiriye mezhebi mensubları akika kesmenin vacibliğine hükmetmişlerdir. Fakat diğer alimler bu emri men-

dubluk için yorumlamışlardır.

 

Akikanın sünnet mi, tatavvu mu, vacib mi olduğu şeklinde görülen ihtilaf bundan önceki hadislerin izahı bölümünde verilmiştir.

 

3. Yeni doğan çocuğu tıraş etmek, temizlemek ve kendisini rahatsız eden diğer pislikleri gidermek emri verilmiş, teşvikte bulunulmuştur.