SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3259 >>

4- YEMEĞİ AYIPLAMANIN YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ بَشَّارٍ. حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي حَازِمٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: مَاعَابَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم طَعَامَاً قَطُّ. إِنْ رَضِيَهُ أَكَلَهُ، وَإِلاَّ تَرَكَهُ. حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا أَبُو مُعَاوِيَةَ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِ يَحْيَى، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ عَنِ النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، مِثْلَهُ. قَالَ أَبُو بَكْرٍ: نُخَالِفُ فِيهِ. يَقُولُونَ: عَنْ أَبِي حَازِمٍ.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hiç bir yemeği hiç bir zaman ayıplamamış - yermemiştir. O, bir yemekten hoşlanırsa yerdi, hoşlanmazsa bırakırdı - yemezdi.

 

Ebû Bekir bin Ebı Şeybe, ... Ebû Yahya aracılığıyla Ebû Hureyre (r.a.)'den bu hadîsin mislini Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den rivayet etmiştir.

 

Ebû Bekir bin Ebî Şeybe dedi ki: Biz bunun senedinde muhalefet ediyoruz. Çünkü onlar, yâni ilk seneddeki râvîler bunu Ebû Hâzim'den rivayet ediyorlar. (Yâni biz bunu Ebû Yahya'dan rivayet ediyoruz.)

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadist Buhari, Müslim, Tirmizi ve Ebu Davud da rivayet etmişlerdir. Avnü'l-Mabüd yazarı bu hadisin izahı bölümünde özetle şöyle der; "Yani Resül-i Ekrem (s.a.v.). mübah olan hiç bir yemeği ayıplamamıştır. Haram olan yemeğe gelince onu ayıplar, yerer ve yasaklardı. Bazıları; Yemek yaratılışı açısınd.an ayıplanmaz, fakat yapılışı bakımından ayıplanır. Çünkü Allah'ın san'atı ayıp lanamaz. Ama kulların yaptığı iş ayıplanabilir, derler. Ve hadisi böyle yorumlarlar.

 

El-Hafız bu yorumla ilgili olarak şöyle der: Açık olan durum, hadisin umumi manada yorumlanmasıdır. Çünkü yapılışı açı- sından bir yemek ayıplandığı zaman onu hazırlayanın kalbi kırılmış olur. Nevevi; Yemek tuzludur, ekşidir, tuzu azdır, katıdır, iyi pişmemiştir, gibi laflarla ayıp ve kusurdan söz etmek, yemeğin önem-

li adabına aykırıdır, der.

 

Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in hoşlanmadığı bir yemek hakkında bir şey soylemeyip sadece bırakmakla yetinmesini ifade eden cümle ile ilgili olarak da İbn-i Battal; Bu durum O'nun güzel edebinin bir belirtisidir: Çünkü bazan bir insan bir yemekten hoşlanmaz. Fakat başka bir kimse hoşlanır. Din açısından yenmesine izin verilmiş olan hiç bir yemek ayıplanmaz ve yiyeni de yerilmez, demiştir.