SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3263 >>

DEVAM: 6- MÜTTEKİ' (YANİ BAĞDAŞ KURUP İYİCE YERLEŞEREK) YEMEK YEME BABI

 

حدّثنا عَمْرُو بْنُ عُثْمَانَ بْنِ سَعِيدِ بْنِ كَثِيرِ بْنِ دِينَارٍ الْحِمْصِيُّ. حدّثنا أَبِي. أَنْبَأَنَا مُحَمَّدُ بْنُ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ عِرْقٍ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ بُسْرٍ؛ قَالَ: أَهْدَيْتُ لِلنَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم شَاةً. فَجَثَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم عَلَى رُكْبَتَيْهِ يَأْكُلُ. فَقَالَ أَعْرَابِيٌّ: مَاهذِهِ الْجِلْسَةُ؟ فَقَالَ  ((إِنَّ اللهِ جَعَلَنِي عَبْداً كَرِيماً، وَلَمْ يَجْعَلْنِي جَبَّاراً عَنِيداً)).

 

في الزوائد: إسناده صحيح رجاله ثقات.

 

Abdullah bin Büsr (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Ben (bir kere) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e bir koyun (kesip yemesi için) ikram ettim. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) dizleri üstünde oturup yedi.

 

Bir bedevi: Bu ne biçim oturuştur? dedi. Bunun üzerine Resûi-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); «Allah, beni mütevazı bir kul etti ve beni kibirli ve büyüklenen bir kimse etmedi,» buyurdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir; Bunun senedi sahih, ravileri sıka, yani güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebü Cuheyfe (r.a.)'ın hadisini Buhari, Tirmizi, Ebü Davud ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Hadiste geçen "Mütteki" kelimesinin kökü olan "İttika" masdan ile kasdedilen mana ve ittika denilen oturuş şekli hakkında değişik görüşler vardır.

 

El-Hafız: İttika. denilen oturuş şeklinin izahı hususunda ihtilM edilmiştir. Bazılarına göre, bu yemek yemek için iyice yerleşmek suretiyle oturmak demektir, oturuş şekli ne olursa olsun fark etmez. Bazıları da: İttika, normal ve düzgün oturmayıp bir tarafa eğilmektir, demişlerdir. Diğer bir kavle göre ise, otururken sağ eli yere koyup ona dayanmaktır.

Hattabi, Yukardaki manalara tarafdar çıkmayıp kişinin döşek, şilte ve minder gibi bir şeyin üstünde bağdaş kurup gereği gibi çökerek yerleşmesi manasını tercih etmiş ve hadisin manası şöyledir, der: "Ben yemek yerken, çok yemek yiyen kimse gibi üzerine oturduğum döşeğe, şilteye bağdaş kurup gereği gibi çökerek oturmam. Çünkü ben bir kaç lokma yemekle yetinirim."

 

İbnü'l-Cevzi ise Hattabi'nin karşı çıkmasına rağmen İttika.'yı, kişinin oturduğu yerde bir tarafa eğilmesi manasına yorumlamıştır.

 

El-Hafız sözlerine devamla İttika. biçiminde yemeğe oturmak mekruh olunca veya iyi sayılmayınca, yemeğe oturuşun müstehab olan biçimi diz çökerek ayakların yüzü yere gelecek şekilde oturmaktır. Ya da sağ ayağı dikip sol ayak üzerinde oturmaktır, der.

 

Zevaid nevinden olan ikinci hadiste de Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in yemek yerken dizlerini çöktüğü belirtilmiştir. Yani el-Hafız'ın tarif ettiği biçimde oturmuştur. Bu itibarla yemeğe böyle oturmak müstehabtır.