SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3265 >>

DEVAM: 7- YEMEK YENDİĞİ ZAMAN BESMELE ÇEKMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. حدّثنا سُفْيَانُ عَنْ هِشَامِ بْنِ عُرْوَةَ، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ عُمَرَ ابْنِ أَبِي سَلَمَةَ؛ قَالَ: قَالَ لِيَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم، وَأَنَا آكُلُ

 ((سَمِّ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ)).

 

Ömer bin Ebî Seleme (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Ben (bir gün) yemeğe başlarken Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana: «Allah (Azze ve Ceile)'nin ismini an,» buyurdu.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid yazarı ilk hadisi Zevaid nevinden saymıştır. Halbuki Tuhte'de belirtildiği gibi bu hadisi Tirmizi. Ebu Davud, Nesai ve Ahmed'de rivayet etmişlerdir. Ancak notta belirtildiği gibi sened'de bir kesiklik vardır. Ebu Davud ile Tirmizi'nin rivayetinde AbduIIah bin Ubeyd, Ümmü Külsüm aracılığıyla Aişe (r.anha)'den rivayet etmiştir. Yani o rivayetlerin senedinde inkıta, kesiklik yoktur.

 

Omer bin Ebi Seleme (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte sahibIerinin hepsi tarafından rivayet edilmiştir.

Bu hadisler yemeğe başlanacağı zaman Bismillah, demenin meşrüluğuna delalet eder. Şayet bir kimse yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutursa, yemek esnasında hatırına gelince "Bismillahi evvelehü ve ahirehü" demekle emrolunmuştur. Bunun manası "Yemeğın başında da sonunda da, yani başından sonuna kadar Allah'ın ismini ananın." Bu cümle başka manalarda da yorumlanabilir. Böylece yemeğe başlarken besmele çekmeyi unutan kişinin, hatırladığı zaman böylece besmele çekmesi meşrudur.

Bismillah demenin hükmüne gelince, Hanbeli mezhebi alimlerine göre yaciptir. Diğer ilim ehline göre ise sünnet ve müstehabtır.

 

Nevevi, el-Ezkar'da: 'En faziletli şekil; 'Bismillahirrahmanirrahim' demekle besmelenin tamamını okumaktır. Yalnız Bismillah demek de yeterdir ve sünnet yerine gelmiş olur, der. Fakat el-Hafız. Nevevi'nin bu sözü ile ilgili olarak: Ben yemeğe başlarken besmelenin tamamını okumanın daha faziletli olduğuna dair özel bir delil görmedim, der.

Nevevi: Yemeğe başlarken besmele çekmek sünnet olduğu gibi, yemeğin sonunda Allah'a hamd etmek de sünnettir. Keza su veya benzeri bir şey içerken de besmele çekmek müsthabtır. Alimler demişler ki: Besmele'yi açıktan çekmek, unutabilenlere hatırlatmak açısından müstahabtır. Bir kimse bilerek veya bilmeyerek veya başka bir sebeble yemeğin başında besmele çekmeyi unutursa, yemek esnasında hatırladığında "Bismilliihi evvelehii ve ahirehu" der bu müstehabtır. Cünüb kimse ve hayızlı kadın da yemeğe başlarken besmele çekmelidir, der.

 

Hadisin uzunca metni de aşağıdaki babta rivayet olunmuştur.