SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3272 >>

DEVAM: 10- (İÇİNDE YEMEK YENEN) ÇANAĞI (YALAMAK SURETİYLE) TEMİZLEMEK BABI

 

حدّثنا أَبُو بَشْرٍ بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ، وَنَصْرُ بْنُ عَلِيٍّ، قَالاَ: حدّثنا الْمُعَلَّي بْنُ رَاشِدٍ أَبُو الْيَمَانِ. حَدَّثَتْنِي جَدَّتِي عَنْ رَجُلٍ مِنْ هُذَيْلٍ يُقَالُ لَهُ نُبَيْشَةُ الْخَيْرِ، قَالَتْ: دَخَلَ عَلَيْنَا نُبَيْشَةُ وَنَحْنُ نَأْكُلُ فِي قَصْعَةٍ لَنَا. فَقَال: حدّثنا رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ

 ((مَنْ أَكَلَ فِي قَصْعَةٍ ثُمَّ لَحِسَهَا، اسْتَغْفَرَتْ لَهُ الْقَصْعَةُ)).

 

EI-Müallâ bin Râşid Ebü'l-Yemân'in nenesi (Ümmü Asım) (r.a.)'dan Huzeyl kabilesinden Nübeyşetu'l-Hayr denilen bir adam'dan rivayetle şöyle demiştir: Biz bir çanağımızda yemek yerken Nübeyşe (r.a.), üzerimize geldi ve Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, dedi: «Kim bir çanakta yemek yer de sonra o çanağı yalarsa çanak o kimse için istiğfar eder.»

 

 

AÇIKLAMA:     Müellifimizin kısmen değişik iki senedie rivayet ettiği bu hadisi Tirmizi, Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir.

 

Çanak veya başka bir yemek kabının altında kalan yemeği yalamak, kibri ve bencilliği kırar, arzülanan tevazuu sağlar, Allah'ın verdiği rızık nimetini yüceltir ve yemeğin telef olmasını önler. Mü'min bu duygu ile yemek yediği kabı yalarsa bu vesile ile Allah'ın mağfiretine kavuşur. Yemek kabı mağfirete sebep olduğu için sanki mağ!iret dilemiştir. Bazıları çanağın mağfiret dilemesini bu şekilde yorumlamışlardır.

 

Turbeşti: Yemek kabını yalamak, kişinin tevazuuna ve kibir hastalığından arınmasına alamettir. Tevazu ve bencilliği kırmak ise ilahi mağfirete yol açar, demiştir.

 

El-Kari ve Tuhfe yazarı: Bu ve benzeri ifadeleri mecazi manaya yorumlamamak ve hakiki manasına göre açıklamak daha uygundur. Çünkü hakiki manasına göre açıklamaya hiç bir engel yoktur, derler.