SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3277 >>

DEVAM: 12- TİRİT'İN ORTASINDAN VE YUKARISINDAN YEMENİN YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ الْمُنْذِرِ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ. حدّثنا عَطَاءُ بْنُ السَّائِبِ عَنْ سَعِيدِ بْنِ جُبَيْرٍ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((إِذَا وُضِعَ الطَّعَامُ، فَخُذُوا مِنْ حَافَتِهِ، وَذَرُوا وَسَطَهُ. فَإِنَّ الْبَرَكَةَ تَنْزِلُ فِي وَسَطِهِ)).

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Yemek (sofraya) konulduğu zaman onun kenarından yeyiniz (yâni herkes kendisine en yakın yerinden yesin) ve ortasını bırakınız. Çünkü bereket onun ortasına iner.

 

 

AÇIKLAMA:     Abdullah bin Büsr (r.a.)'ın hadisini Ebü Davud uzun bir metin halinde rivayet etmiştir. Vasile (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi Tirmizi, Ebu Davud, Nesai. Ahmed. Darimi. İbn-i Hibban ve Hakim tarafından da rivayet edilmiştir.

 

BU BABTA RİVAYET EDİLEN HADİSLERDEN ÇIKAN HÜKÜMLER ŞUNLARDIR

 

1. Yemeğin ortasından ve yukarısından önce kenarından yemek meşrüdur.

 

Avnü'l-Mabüd yazarının beyanına göre Rafii ve başkası; Tirit'in üstünden ve çanağın ortasından yemek mekruhtur. Keza kişinin, arkadaşının önünden yemesi de mekruhtur. Fakat meyvelerde arkadaşın önünden yemekte bir beis yoktur, demişler. El-Esnevi'nin beyanına göre yukarda mekruhluğuna hükmedilen hususlar Şafii'ye göre haramdır. Yemegin ortasından veya üstünden yemenin yasak kılınması hikmeti ise hadislerde beyan edildiği gibi, bereketin yemeğin ortasına ve üstüne inmesidir. Hattabi de: Hadislerdeki yasaklık sofrada birden fazla kişinin bulunması hAline mahsustur. Yasağın hikmeti de şudur; Yemeğin en kıymetli ve lezzetli kısmı kabın ortasında ve üst kısmında bulunur. Birden fazla kişinin oturduğu sofrada bir kimse yemeğin ortasından ve üstünden yemek istediği zaman yemegin en kıymetli kısmını seçmekle kendi nefsini sofradaki arkadaşlarına tercih etmiş olur. Bu ise İslami prensiplere ters düşer. Diger taraftan böyle davranmak edebe, terbiyeye ve beşeri ilişkilere aykırı olur. Ama kişi yalnızca sofraya oturduğu zaman kendisine sunulan yemeğin istediği yerinden yiyebiliI"'. Bunda bir beis ve sakınca yoktur, demiştir.

 

2. Kabın ortasında ve üstünde bulunan yemek sonraya bırakılmalıdır.

3. Yemeğe başlarken Bismillah demek suretiyle Allah anılmahdır.

4. Sofrada birden fazla kişinin bulunması halinde herkesin kendisine en yakın olan taraftan yemesi ve yemeğin ortasının sonraya bırakılması sofranın bereketli olmasına vesiyle olur. Bu hüküm, sofrada bulunan yemeğin tek çeşit olması haline mahsustur.