SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3279 >>

DEVAM: 13- (YEMEK YERKEN) LOKMA YERE DÜŞTÜĞÜ ZAMAN (NE YAPILIR?) BABI

 

حدّثنا عَلِيُّ بْنُ الْمُنْذِرِ. حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ. حدّثنا الأَعْمَشُ عَنْ أَبِي سُفْيَانَ، عَنْ جَابِرٍ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((إِذَا وَقَعَتِ اللُّقْمَةُ مِنْ يَدِ أَحَدِكُمْ، فَلْيَمْسَحْ مَاعَلَيْهَا مِنَ الأَذَى، وَلْيَأْكُلْهَا)).

 

Câbir (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: (Yemek yerken) lokma birinizin elinden yere düştüğü zaman lokmanın üzerinde bulunan (toz, toprak gibi şey'i gidersin ve o lokmayı yesin.

 

 

AÇIKLAMA:     Birinci hadise diğer kitablarda rastlamadım. İkinci hadisi Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir.

 

Birinci hadiste geçen "Dehakıyn" kelimesi Duhkan'ın çoğuludur.

Duhkan, muhtar, vali, köy sahibi, arazi sahibi ve otoriter gibi manalara gelir. Sindi'nin beyanına göre burada köy sahibIeri ve tarımcılar manAsı kasdedilmiştir.

 

HADİSLERDEN ÇIKARILAN HÜKÜMLER:

 

1. Yemek yerken yere düşen lokmayı alıp yemek müstehabtır.

 

Şayet lokmanın üstünde toz ve toprak gibi bir şey varsa bunu giderdikten sonra yemek meşrudur. Bu hüküm, lokmanın düştüğü yerin temiz olması haline mahsustur. Eğer lokmanın düştüğü yer pis veya mikroplu ise ve lokma zararlı bir duruma girmiş ise yenmez. Lokma yıkanmak suretiyle dinen temiz ve sağlık açısından zararsız hale getirilebilirse bu şekilde temizlendikten sonra yenebilif. Bu şekilde temizlenmesi mümkün olmayınca şeytana bırakılmamatı ve hiç olmazsa bir hayvana yedirilmelidir.

 

2. Yere düşen lokma yenmediği takdirde şeytana bırakılmış olur. Bazı ilim adamları bu ve benzeri hadisleri delil göstererek, şeytanIarın yemek yediğine hükmetmişlerdir. Turbeşti ise; Yerde terkedilen lokmanın şeytana bırakılması yorumu şöyledir: Yere düşen lokma yenebilir durumda olduğuna rağmen yenmeyip terkedildiğinde Allah'ın nimeti heder edilmiş olur ve hiç bir mazeret olmaksızın küçümsenmiş olur. Diğer taraftan yere düşen lokmayı alıp yememek kibirli insanların huylanndandır. Genellikle lokmayı yerden almamak kibir ve gururdan ileri gelir. Kıbir ve gurur ise şey tanın işidir, der.

 

3. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in sünnetine ve İslAmi prensiplere uymak, cahil ve bilgisiz veya başka türlü düşünen kimselerin hatırı için bırakılmaz. Diğer bir ifade ile İslami prensiplerden hiç kimseye taviz verilmez.