SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3281 >>

DEVAM: 14- TİRİD'İN DİĞER YEMEKLERE ÜSTÜNLÜĞÜ BABI

 

حدّثنا حَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَنْبَأَنَا مُسْلِمُ بْنُ خَالِدٍ عَنْ عَبْدُ اللهِ ابْنِ عَبْدِ الرَّحْمنِ؛ أَنَّهُ سَمِعَ أَنَسَ بْنَ مَالِكٍ يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم  ((فَضْلُ عَائِشَةَ عَلَى النِّسَاءِ كَفَضْلِ الثَّرِيدِ عَلَى سَائِرِ الطَّعَامِ)).

 

Enes bin Mâlik (r.a.)'den rivayet edildiğine göre ; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: Âişe'nin diğer kadınlara üstünlüğü tirid'in diğer yemeklere üstünlüğü gibidir.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebu Musa (r.a.)'ın hadisini Buhari. Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Enes (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir.

 

Birinci hadiste kadınlardan yalnız Meryem ile Asiye'nin kemale, eriştikleri beyan buyurulmaktadır. Bu ifadeden maksad eski ümmetlerin kadınlarından bu iki hatunun kemale eriştiklerini ifade etmektir, ya da kadınlardan kemale erenlerin azlığıdır. Durum böyle olunca bu iki kadının Hz. Fatıma, Hz. Hatice ve Hz. Aişe (r.a.)'den üstünlükleri anlamı çıkmaz.

 

Bir kısım ilim adamları bu ve benzeri nassları delil göstererek Hz. Meryem ile Hz. Asiye' nin Nebi olduklarına hükmetmişlerdir. Hatta Eş'ari kadın Nebileri altıya çıkarmıştır: Havva. Sare. Musa'nın anası, Hacer. Asiye ve Meryem. Fakat Kirmani kadınlardan hiç kimsenin Nebi olmadığı yolunda icma bulunduğunu ifade etmiştir. Bu mesele hakkında icma bulunmasa bile en sıhhatligörüş budur.

 

Buhari, Ebu Musa (r.a.)'ın hadisini rivayet ettiği babın başında Tahrim suresinin son iki ayetini zikretmiştir. Bu ayetlerde Hz. Meryem ile Hz. Asiye'den söz edildiği için mealini buraya geçirmeyi uygun buldum: "Allah (kafirlere akrabalığı olan) mü'minler için de Fir'avun'un kansını (Asiye'yD misal gösterdi (fazilet örneği kıldı) : 0, Rabbim benim için katında, cennet'te bir ev yap da beni Fir'avn'den ve onun işledikleri (kötülüklerDnden kurtar. Zalimler topluluğundan da kurtar, demişti.

 

Allah mahrem yerini korumuş olan İmran kızı Meryem'i de mü'minler için misal (iifet ve namus örneği) kıldı. O'na ruhumuzdan ürledik. O, Rabbinin sözlerini ve kitablarını doğruladı. O, bize gönülden itAat edenlerdendi."         ~

 

Hz. Asiye ve Hz. Meryem'in faziletleri Kur'an-i Kerim'in müteaddid ayetlerinde beyan buyurulmuştur: Taha suresinin 38, 39. ayetleri, Kasas suresinin 7- 13. ayetleri, Meryem suresinin 16 - 29. ayetleri ve Enbiya. suresinin 91. ayeti bu konu ile ilgili ayetlerdendir. Bunlanu tefsirlerine bakılabilir.

 

Hz. Aişe (r.anha)'nın faziletine dair fıkraya gelince el-Hafız bununla ilgili olarak özetle şöyle der: Bu üade Hz. Aişe (r.anha)'nın diğer bütün kadınlara üstünlüğüne delalet etmez. Çünkü tiridin diğer yemeklere üstünlüğü şu noktalardandır: Tirid kolay hazırlanır, rahat yenir. Tirid, o devrin en değerli yemeği sayılırdı. Bu durum tiridin diğer bütün yemeklerden üstünlüğünü ifade etmez. Zira başka yönlerden ondan daha değerli ve lezzetli yemekler bulunur.

 

Turbeşti de: Hz. Aişe' nin faziletinin beyanı hususunda tiridin örnek gösterilmesi sebebi şudur: Tirid, Arapların yemeklerinin en üstünüdür, en iyi doyurucu gıdadır.Araplar, etli yemekler içinde en çok tiridi överlerdi. Yemeklerin en üstününün et olduğu da rivayet edilmiştir. Etli tirid, besleyici, lezzetli, pek çiğnemeye gerek duyulmadan rahat yutulan ve kolay hazımlanabilen bir yemektir. Hz. Aişe (r.a.) da güzel huyluIuğu, tatlı dili, şivesinin düzgünlüğü, zekası, kabiliyeti, ilmi liyakatı ve sevimliliği ile Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in sevgisini ve takdirini kazanmış bir hatun idi. İşte onun bu üstünlüğü bu hadiste beyan edilen tirid örneği ile dile getirilmiştir, der.

 

Hz. Aişe (r.anha)'nın diğer kadınlara üstünlüğü, ifadesinde geçen kadınlar sözü ile dünyanın bütün kadınları veya cennet kadınları, yahut muasır olduğu kadınlar veya bu ümmetin kadınları anlamı kasdı:::dilmiş olabilir. Ancak yukarda el-Hafız'ın 'belirttiği gibi bu fıkra Hz. Aişe (r.anha)'nın her yönüyle bütün kadınlardan üstün olduğunu ifade etmez. Evet Hz. Aişe' nin bilgisi, edebi, üstün ahlakı ve sayılamayacak derecede fazilet ve meziyetleri bulunmakla beraber Hz. Fatima ve Hz. Hatice'nin de sayılmayacak kadar üstün fazilet ve meziyetleri bulunur. Bu itibarla bu üç anamızın faziletleri ve meziyetleri pek çoktur. Bunlardan birisinin diğerlerinden üstünlüğünü söylemek pek isabetli ve kolay değildir. Allah cümlesinden razi olsun ve bizlere şefaatçı kılsın.