SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3282 >>

15- YEMEKTEN SONRA (SU BULUNMADIĞINDA) ELİ SİLMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ سَلَمَةَ الْمِصْرِيُّ، أَبُو الْحَارِثِ الْمُرَادِيُّ. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي يَحْيَى، عَنْ أَبِيهِ، عَنْ سَعِيدِ بْنِ الْحَارِثِ، عَنْ جَابِرِ بْنِ عَبْدِ اللهِ؛ قَالَ: كُنَّا، زَمَانَ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، وَقَلِيلٌ مَا نَجِدُ الطَّعَامَ. فَإِذَا نَحْنُ وَجَدْنَاهُ، لَمْ يَكُنْ لَنَا مَنَادِيلُ إِلاَّ أَكُفنَا وَسَوَاعِدُنَا وَأَقْدَامُنَا. ثُمَّ نُصَلِّي وَلاَ نَتَوَضَّأْ. قَالَ أَبُو عَبْدِ اللهِ: غَرِيبٌ، لَيْسَ إِلاَّ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سَلَمَةَ.

 

Câbir bin Abdillah (r.a.)'dan; Şöyle demijtîr: Biz Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zamanında (ateşte hazırlanan) yemeği nadiren bulur idik ve onu biz bulduğumuz zaman ellerimiz, kollarımız ve ayaklarımızdan başka (silinecek) mendillerimiz yoktu. Ve biz (ateşte hazırlanan yemeği yedikten) sonra (yeniden) abdest almadan namaz kılardık.

 

Ebû Abdiilah (İbn-i Mâceh) dedi ki: Bu hadis ğarib'tir, yalnız Muhammed bin Seleme'den rivayet olunmuştur.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari de "Et'ime" kitabının "Mendil" babında rivayet etmiştir. Ordaki rivayete göre ravi Said bin el-Haris, ateşte hazırlanan yemeği yemekten dolayı abdest almanın gerekip gerekmediğini Cabir bin Abdillah'a sormuş ve bunun üzerine Cabir bu hadisi rivayet etmiştir.

 

HADİSTEN ÇIKAN HÜKÜMLER:

 

1, Yemekten sonra eli temiz bir bezle silmek müstehabtır. El-Hıfız'ın beyanına göre iyaz: Bu hükÜm, elleri yıkamaya gerek olmadığı hale mahsustur. Şayet yemeğin eseri veya kokusu bez sürmekle giderilmezşe bezle silmek müstehab değildir, müstehab olan şeyeIleri yıkamaktır. Yemekten sonra elleri yıkamayı emreden hadisler (3296 ve 3297. nolu hadislerimiz) bunu gösterir, demiştir.

 

2. Ateşte hazırlanan, yani ateş üstünde pişirilen veya kaynatılan ya da ısıtılan veya herhangi bir şekilde ateşin etki ettiği bir yemek yemek abdesti bozmaz. Abdestli iken böyle bir yemeği yiyen kimse o abdest ile namaz kılabilir. Bu hususla ilgili hadislerin bir kısmı Taharet kitabında geçti.