SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3299 >>

DEVAM: 23- YEMEĞE BUYUR ETME BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ، وَعَلِيُّ بْنُ مُحَمَّدٍ، قَالاَ: حدّثنا وَكِيعٌ عَنْ أَبِي هِلاَلٍ، عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ سَوَادَةَ، عَنْ أَنَسِ بْنِ مَالِكٍ ((رَجُلٌ مِنْ بَنِي عَبْدِ الأَشْهَلِ)) قَالَ: أَتَيْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم وَهُوَ يَتَغَدَّى فَقَالَ:  ((ادْن فَكُلْ)) فَقُلْتُ: إِنِّي صَائِمٌ. فَيَالَهْفَ نَفْسِي! هَلاَّ كُنْتُ طَعِمْتُ مِنْ طَعَامِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم!

 

(Abdü'l-Eşhel oğullarından bir adam olan) Enes bin Mâlik (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre şöyle demiştir: Ben (Medine-i Münevvere'ye) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına vardım. O, öğle yemeğini yiyordu.  (Bana): (Sofraya) yanaş da (yemek) ye, buyurdu. Ben: Oruçluyum, dedim. Fakat Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yemeğinden niçin yemedim, diye üzgünüm, pişmanım.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis 1667 numara da ,geçti. Oradaki metin daha uzundur. Gerekli bilgi için oraya müracaat edilmelidir. Orada açıklandığı üzere Enes (r.a.)'ın tuttuğu orucun nafile oruç olduğu bazı rivayetlerden anlaşılmaktadır. Oruçlu iken bir yemeğe davet edilen kimsenin orucunu bozup bozmaması ile ilgili bilgi ise 1750, 1751. hadislerin izahı bölümünde geçmiştir. Burada tekrarlamaya gerek yoktur.

 

İkinci hadisin ravisi Enes (r.a.) Nebi (s.a.v.)'in hizmetçisi olan Enes bin Malik (r.a.)'den başka bir sahabidir.