SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3300 >>

24- MESCİDDE (YEMEK) YEME BABI

 

حدّثنا يَعْقُوبُ بْنُ حُمَيْدِ بْنِ كَاسِبٍ، وَحَرْمَلَةُ بْنُ يَحْيَى، قَالاَ: حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَخْبَرَنِي عَمْرُو بْنُ الْحَارِثِ. حَدَّثَنِي سُلَيْمَانُ بْنُ زِيَادٍ الْحَضْرَمِيُّ؛ أَنَّهُ سَمِعَ عَبْدَ اللهِ بْنَ الْحَارِثِ بْنِ جَزْءٍ الزُّبَيْدِيَّ يَقُولُ: كُنَّا نَأْكُلُ، عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، فِي الْمَسْجِدِ، الْخُبْزَ وَاللَّحْمَ.

 

في الزوائد: إسناده حسن. رجاله ثقات، ويعقوب، مختلف فيه.

 

Abdullah bin el-Hâris bin Cez, ez-Zübeydî (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Biz, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hayatta iken mescidde ekmek ve et yiyiyorduk.

 

Not: Zevaid'de şöyle denlımiştir: Bunun senedi hasen'wr. Ravileri sika, zatlardır. Ravl Yakub'un güvenilirliği hakkında ihtilaf vardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadise göre mescidde ekmek ve et yemek caizdir. Alimlerin bu husust::ıki görüşleri ise şöyledir:

 

1. Hanefi mezhehine göre soğan ve sarmısak gibi fena kokusu bulunan bir şeyi mescidde yemek tahrimen mekruhtur. Böyle bir şeyi mescidin dışında yıyen bir kimsenin de mescide girmesine izin verilmez. Fena kokusu olmayan bir şeyi mescidde yemek ise tenzihen mekruhtur. Ancak Hikafa giren, yani ibadet maksadıyla bir süre mescidde kalmaya niyetlenip bu işe başlamış olan kimse itikaf süresince mescidde yemek yer ve yemesinde bir mekruhluk yoktur.

 

2. Şafii mezhebine göre mescidin kirlenmesine sebep olan bir şeyi yemek caiz değildir. Mesela bal, yağ ve yağlı bir şey meseidde yendiği zaman meseid kirletilir ise haramdır. Mescidi kirletmeyen bir şeyi yemekte bir sakınca yoktur. Soğan ve sarmısak gibi fena kokulu bir şey yemek ise mesciddekileri rahatsız ettiğinden mekruhtur. Zaten dışarda hile böyle fena kokulu bir şeyi yiyen kimsenin bu halde meseide girmesi meknıhtur.

 

3. Maliki mezhebine göre mescidden başka barınabilecek hiç bir yer bulamayan yabancılar mescidlerde barınabilirler ve kuru hurma gibi mescidi kirletmeyecek şeyleri yiyebilirler. Meseidi kirletebilecek gıda maddelerini de sofra sermek gibi meseidi kirletmeyi önleyici tedbiri aldıktan sonra yiyebilirler. Yukardaki hükümler fena kokusu olmayan yemekler hakkındadır. Fena kokusu bulunan bir şeyi meseidde yemek ise haramdır.

 

4. Hanbeli mezhebine göre Hikafta olan ve olmayan bir kimse meseidi kirletmemek ve meseide bir şeyatmamak şartıyla mescidde yemek yiyebilir. Şayet yemek yerken mescide kemik veya başka bir şeyatarsa attığı şeyi kaldırıp mescidi temizlemesi vacibtir. Bu hüküm, soğan ve sarmısak gibi fena kokusu olmayan yemekler hakkındadır. Fena kokusu olan bir şeyi meseidde yemek ise mutlaka, yani mescid kirletilmese bile mekruhtur.

Konu hakkında daha geniş bilgi edinmek için fıkıh kitabIanna baş vurulmalıdır.