SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3301 >>

25- AYAKTA YEMEK YEME BABI

 

حدّثنا أَبُو السَّائِبِ، سَلْمُ بْنُ جُنَادَةَ. حدّثنا حَفْصُ بْنُ غِيَاثٍ عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عُمَرَ، عَنْ نَافِعٍ، عَنِ ابْنِ عُمَرَ؛ قَالَ: كُنَّا عَلَى عَهْدِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، نَأْكُلُ وَنَحْنُ نَمْشِي. وَنَشْرَبُ وَنَحْنُ قِيَامٌ.

 

İbn-i Ömer (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Biz, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in zamanında yürürken yemek yerdik ve ayakta (su ve benzerini) içerdik.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi. Ahmed ve Darimi de rivayet etmişlerdir. Bu hadis yürürken yemek yemenin ve ayakta su ve benzeri meşrübatı içmenin caizliğine delalet eder.

Müslim, Tirmizi ve Ahmed' in rivayet ettikleri bir hadiste ise; Enes (r.a.); Nebi (s.a.v.), adamın ayakta (su ve benzeri meşrübatı) içmesini şüphesiz yasaklamıştır, demiş. (Enes'e:

Ayakta) yemek (nasıldır), diye sorulmuş. Enes: Ayakta yemek yemek daha şiddetli (yasakltır, demiş,"

 

Bu hadis'in metni Tirmizi' deki rivayetten alınmadır.

Tirmizi bu hadisin sahih olduğunu söylemiştir.

Tirmizi bu babta rivayet edilen hadisi de rivayet ettikten sonra bunun hasen - sahih - garib olduğunu söylemiştir.

Yukarda beyan edilen iki hadis arasında zahiren görülen ihtilaf ile ilgili olarak çeşitli yorumlar yapılmıştır. Tirmizi'nin şerhi Tuhfe'de bu yorumlar izah edilmiştir. Hattabi, İbn-i Battal ve başka bir kısım ilim ehlinin tercih ettikleri yorum şöyledir:

 

Ayakta yemenin ve içmenin yasaklığına dair hadis, tenzihen mekruhluk manasına, diğeri de mekruh olmakla beraber caizliği anlamına yorumlamaktır.

 

Tuhfe'de belirtildiği gibi Hulefa-i Raşidin ile sahabllerin ve tabiilerin büyük çOğunluğunun uygulaması ayakta yemenin ve içmenin caizliğine delalet eder. Hulasa en iyisi ayakta yememek, içmemektir.