SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3308 >>

DEVAM: 28- ET'İN EN GÜZEL KISMI (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا بَكْرُ بْنُ خَلَفٍ، أَبُو بِشْرٍ. حدّثنا يَحْيَى بْنُ سَعِيدٍ عَنْ مِسْعَرٍ. حَدَّثَنِي شيْخٌ مِنْ فَهْمٍ ((قَالَ، وَأَطُنُّهُ يُسَمَّى مُحَمَّدَ بْنَ عَبْدِ اللهِ))؛ أَنَّهُ سَمِعَ عَبْدَ اللهِ بْنَ جَعْفَرٍ يُحَدِّثُ ابْنَ الزُّبَيْرِ، وَقَدْ نَحَرَ لَهُمْ جَزُوراً أَوْ بَعِيراً؛ أَنَّهُ سَمِعَ رَسُوَلَ اللهِ صلى الله عليه وسلم، قَالَ، وَالْقَوْمُ يُلْقُونَ لِرَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم اللَّحْمَ، يَقُولُ:  ((أَطْيَبُ اللَّحْمِ لَحْمُ الظَّهْرِ)).

 

قَالَ السنديّ: لم يذكر في الزوائد حال إسناده، إلا أنه ذكر ما يشعر بقوة الإسناد.

 

Abdullah bin Ca'fer (bin Ebî Tâlib) (r.a.) İbn-i Zübeyr ve bir cemâat için boğazladığı bir deveyi ikram ettiği sırada, îbn-i Zübeyr'e rivayet ettiğine göre: Bir defa sahâbîler Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e et yemeğini sunarlarken kendisi Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'den şu buyruğu işitmiştir: «Etin en güzeli (hayvan'ın) sırt etidir.

 

Not: Sindi şöyle demiştir: Zevaid'de bu hadisin senedinin durumu anlatılmamıştır. Fakat senedin kuvvetli olduğunu ifade eden sözler kullanılmıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisini Tirmizi de rivayet etmiştir. Buhari ile Müslim de bunun bir benzerini rivayet etmişlerdir.

Zira: Hayvanın omuz marsalından itibaren ön ayağıdır. Buna kol kısmı da denilir. Nevevi Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in hayvanın kol kısmındaki eti sevmesinin sebebi hakkında şöyle der: Çünkü etin bu kısmı iyi pişer, hazmı kolaydır, daha lezzetlidir ve işkembe ile barsaklardan uzaktır.

 

Nehş ve Nehs: ısırmak üzere ağıza almiıktır. Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in eti eline alıp dişleriyle lSırmayı sevmesi ve bu biçim yeyişi tercih etmesi sebebi ise tevazuu, kibirden uzaklığı ve eti böyle yemenin daha lezzetli oluşudur.