SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3312 >>

30- KADİD (YANİ TUZLANIP GÜNEŞTE KURUTULAN ET) BABI

 

حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ أَسَدٍ. حدّثنا جَعْفَرُ بْنُ عَوْنٍ. حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ أَبِي خَالِدٍ، عَنْ قَيْسِ بْنِ أَبِي حَازِمٍ، عَنْ أَبِي مَسْعُودٍ؛ قَالَ: أَتَى النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم رَجُلٌ. فَكَلَّمَهُ. فَجَعَلَ تُرْعَدُ فَرَائِصُهُ. فَقَالَ لَهُ:  ((هَوِّنْ عَلَيْكَ. فَإِنِّي لَسْتُ بِمَلِكٍ. إِنَّمَا أَنَا ابْنُ امْرَأَةٍ تَأْكُلُ الْقَدِيدَ)).

قَالَ أَبُو عَبْدِ اللهِ: إِسْمَاعِيلُ، وَحْدَهُ، وَصَلَهُ.

 

في الزوائد: هذا إسناد صحيح، ورجاله ثقات.

وقال السيوطيّ: قَالَ ابْنِ عساكر: هذا الحديث معدود في أفراد ابْنِ ماجة. وقد استغربه حجاج بْنُ الشاعر. وأشار على إسماعيل أن لا يحدث به إلا مرة في السنة، لغرابته. ثم أخرج عَنْ الحسن بْنُ عبيد قال: سمعت ابْنِ أبي الحارث يقول: بعث إليّ حجاج بْنُ الشاعر، فقال: لا تحدث بهذا الحديث إلا من سنة إلى سنة. فقلت للرسول: اقرأه السلام وقل: ربما حدث به في اليوم مرات. قَالَ ابْنِ عساكر: وقد تابع إسماعيلَ عليه محمدُ بْنُ إسماعيل بْنُ علية قاضي دمشق. وسرقه مُحَمَّدُ بْنُ الوليد ابْنِ أبان. وقال ابْنِ عديّ: هذا الحديث سرقه ابْنِ أبان من إسماعيل بْنُ أبي الحارث القطان. وسرقه منه أيضا عبيد بْنُ الهيثم الحلبيّ. ورواه زهير وابن عيينة ويحيى القطان عَنْ أبي خالد مرسلا. والمحفوظ عَنْ إسماعيل بْنُ أبي خالد عَنْ قيس، مرسلا. من غير ذكر أبي مسعود.

 

Ebû Mes'ûd (r.a.)'den; Şöyle demiştir: Bir (gün bir) adam Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi ve O'nunla konuştu. Konuşma esnasında (korkusundan) ferisaları (omuzları ile yanları arası) titremeye başladı. Bunun üzerine Resûl-i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), adama: (Görüşmeyi) kendine kolaylaştır. (Yâni korkma, sakin ol). Çünkü ben şüphesiz, bir kral değilim. Şüphesiz ben, tuzlanıp güneşte kurutulan et yiyen bir kadının oğluyum, buyurdu.

 

Ebû Abdillah (İbn-i Mâceh) dedi ki: Bu hadisi yalnız İsmail, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e ulaştırmıştır. (Yani diğerleri bunu Kays'tan mürsel olarak rivayet etmişler).

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadlsin senedi sahih olup ravileri sıka zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadis Zevaid nevindendir. Hadisin sonundaki İbn-i Mace'ye Ait sözden maksad şudur: Bu hadisi rivayet eden zatlar, bunu İsmail bin Ebi Halid aracılığıyla Kays bin Ebi Hazim'den mürselolarak rivayet etmişler ve sahabi olan ravi Ebu Mes'ud'dan söz etmemişlerdir. Böylece senedde bir kopukluk olmuştur. Fakat İsmail bin Esed bunu Kays bin Ebi Hazim aracılığıyla Ebu Mes'ud (r.a.)'den rivayetle Nebi (s.a.v.)'e ulaştırmıştır. Bu rivayete göre hadis merfüdur, senedinde bir kopukluk yoktur..... Hadis, Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in teva,zuunu ifade eder.