SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3320 >>

DEVAM: 34- ZEYTİN YAĞI(NI KATIK OLARAK YEMEK) BABI

 

حدّثنا عُقْبَةُ بْنُ مُكْرَمٍ. حدّثنا صَفْوَانَ بْنُ عِيسى. حدّثنا عَبْدِ اللهِ بْنُ سَعِيدٍ، عَنْ جَدِّهِ؛ قَالَ: سَمِعْتُ أَبَا هُرَيْرَةَ يَقُولُ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  ((كُلُوا الزَّيْتَ وَادَّهِنُوا بِهِ، فَإِنَّهُ مُبَارَكق)).

 

قال الزوائد: في إسناده عبد الله بن سعيد المقبريّ قال في تقريب التهذيب: متروك.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) §öyle buyurdu, demiştir: Zeytin yağını yiyiniz ve kullanınız. Çünkü bu yağ, mübarektir.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedinde Abdullah bin Said el-Makburi bulunur. Takribü't-Tehzib'te yazar bu ravinin terkedilmiş olduğunu söylemiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Ömer (r.a.)'ın hadisini Tirmizi ve Hakim de rivayet etmişlerdir. Ebü Hureyre (r.a.)'ın hadisi Zevaid nevindendir.

 

Zeytin ağacının mübarek, yani bereketli bir ağaç olduğu, Nur süresinin 35. ayetinde belirtilmiştir. Hadiste bu ayete işaret vardır. Tuhfe yazarı zeytin ağacının bereketle vasıflanması ile ilgili olarak özetle şöyle der: Bir kavle göre zeytin ağacının mübarek, yani bereketli sayılmasının sebebi, çok yararlı oluşu ve Şam halkının ondan yararlanmasıdır. Fakat en açık sebep şudur: Ayet-i Kerime'de sözü edilen zeytin ağacı, Allah'ın mübarek kıldığı ve alemler için bereketli kıldığı bir bölgede yetişmiştir. Allah bu bölgeye içlerinde İbrahim (a.s.)'ın bulunduğu 30 Nebi göndermiştir. Böyle mübarek bir bölgede yetişen zeytin ağacı da mübarek sayılır ve ağaçtan elde edilen mahsul de bereketli olur.