SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3321 >>

35- SÜT (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا أَبُو كُرَيْبٍ. حدّثنا زَيْدُ بْنُ الْحُبَابِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ بُرْدٍ الرَّاسِبِيِّ. حَدَّثَتِني مَوْلاَتِي أُمُّ سَالِمٍ الرَّاسِبِيَّةُ؛ قَالَتْ: سَمِعْتُ عَائِشَةَ تَقُولُ: كَانَ رَسُولُ اللهِ إِذَا أُتِيَ بَلَبَنٍ قَالَ:  ((بَرَكَةٌ أَوْ بَرَكَتَانِ)).

 

في الزوائد: أم سالم الراسبية وجعفر بْنُ برد، لم أر من تلكم فيهما بجرح ولا توثيق. وباقي رجال الإسناد ثقات. قَالَ السنديّ: قلت قَالَ الدميريّ في جعفر بْنُ برد: وروى له المصنف هذا الحديث الواحد. وكان شيخاً ثقة يكتب حديثه. قَالَ الدار قطنيّ: لم يحدّث عن أم سالم غير جعفر هذا. وهو شيخ بصرى مقلّ، يعتبر به. وأم سالم من أهل البصرة. وكانت من العابدات. أحرمت من البصرة سبع عشرة مرة. ورى لها المصنف هذا الحديث الواحد.

 

Aişe (r.anha)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e süt sunulduğu zaman: (Süt) bir bereket veya (yâni bilâkis) iki berekettir, buyururdu.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Ravilerden Ümmü Salim er-Rasiye ve Ca'fer bin Bürd'in leh veya aleyhinde konuşan kimseyi görmedim. Senedim kalan ravileri sıka, yani güvenilir zatlardır.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu hadisin izahı bölümünde Sindi şöyle der: Yani sütte iki bereket vardır. Çünkü hem açlığı hem de susuzluğu giderir. Hadisin senedindeki ravilerden Ca'fer ve Ümmü Salim hakkında Dümeyri şu bilgiyi vermiştir: İbn-i Mace, Ca'fer bin Bürd'ün yalnız bu hadisini rivayet etmiştir. Bu ravi, hadisleri yazılmaya değer, güvenilir bir üstaddır. Darekutni: Ümmü Salim'in hadisini yalnız Ebu Ca'fer rivayet etmiştir. Ca'fer, Basra'lı bir hadis üstadı olup az rivayette bulunan ve rivayeti muteber olan bir zattır. Ümmü Saiim ele Basra'lı olup ibadete düşkün kadınlardandır, 17 defa Basra'dan ihrama girip hacca gitmiştir, der. İbn-i Mace bu kadının yalnız bu hadisini rivayet etmiştir.

SindI'den naklen yukanda verilen bilgi, gerek Ümmü Salim'in ve gerekse Ca'fer bin Bürd'ün güvenilir rAvilerden olduklarını ifade eder, mahiyettedir.