SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3322 >>

DEVAM: 35- SÜT (HAKKINDA GELEN HADİSLER) BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا إسْمَاعِيلُ بْنُ عَيَّاشٍ. حدّثنا ابْنُ جُرَيْجٍ عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عُتْبَةَ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ:قال رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:  (( مَنْ أَطْعَمَهُ اللهُ طَعَاماً، فَلْيَقُلِ: اللّهُمَّ ! بَارِكْ لَنَا فِيهِ، وَارْزُقْنَا خَيْراً مِنْهُ. وَمَنْ سَقَاهُ اللهُ لَبَنَاً، فَلْيَقُلِ: اللّهُمَّ! بَارِكْ لَنَا فِيهِ. فَإِنِّي لا أَعْلَمُ مَا يُجْزئُ مِنَ الطَّعَامِ وَالشَّرَابِ، إِلاَّ اللَّبَنُ)).

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: Allah bir kimseye bir yemek yedirdiği zaman o kimse (yemeğe başlayacağı zaman): Allahıml Bize bu yemeği bereketli kıl ve bize bundan hayırlı rızık ver, diye duâ etsin. Allah bir kimseye bir mikdar süt içirdiği zaman da o kimse (süt içeceği zaman): Allahım! Bize bu sütü bereketli kıl ve bize daha çok süt ver, diye duâ etsin. Çünkü yiyeceğin ve içeceğin yerini tutan (yâni açlığı ve susuzluğu giderici) süt'ten başka (gıda maddelerinden) bir şeyi bilmiyorum.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi. Ebü Davud. Ahmed ve Beyhaki de rivayet etmişlerdir. Bu hadişte buyurulan duada. yenilmek üzere konulan yemekten hayırlısı, yani daha iyisinin dilenmesi cümlesiyle ilgili olarak Tuhfe yazarı: Yani Cennet yemeğinin nasip kılınması dilenmiş olunur veya umumi mana kasdedilmiş olur, der. ' .

 

Mevcütyemekten daha iyisine kavuşmayı dilemek. hazır olan yemeği beğenmemek veya nimeti küçümsemek anlamını taşımaz. Çünkü Allah'tan nimet dilenirken bunun en mükemmeli ve tamamı dilenir. Böyle dilemek meşrudur.

 

Yine hadisteki duada; süt içileceği zaman söylenmesi emredilen cümlelerde ise, sütten hayırlı bir nzık istenmiyor da daha çok süte kavuşturulmak dileniyor. Bunun hikmet ve sebebi de sonunda gelen cümlede açıklanıyor. Evet, süt gıda maddelerinin en iyisidir, Ondan hayırlısı yoktur. Çünkü süt, hem açlığı hem de susuzluğu giderir. Başka gıda maddeleri ise böyle değildir. Ya açlığı giderir veya susuzluğu giderir .