SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-ET’İME

<< 3325 >>

DEVAM: 37- HIYAR VE YAŞ HURMA YI BERABER YEMEK BABl

 

حدّثنا يَعْقَوبُ بْنُ حُمَيْدِ بْنِ كَاسِبٍ، وَإِسْمَاعِيلُ بْنُ مُوسى، قَالاَ: حدّثنا إِبْرَاهِيمُ ابْنُ سَعِدٍ عَنْ أَبِيهِ؛ عَنْ عَبْدِ اللهِ بْنِ جَعْفَرٍ؛ قَالَ: رَأَيْتُ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم بَأْكُلُ الْقِثَّاءِ بِالرُّطَبِ.

 

Abdullah bin Ca'fer (bin Ebî Tâlib) (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'i yaş hurma ile hıyar'ı (beraber) yerken gördüm.

 

 

AÇIKLAMA:     Aişe (r.anha)'nın hadisinin Kütüb-i Sitte'nin kalanlarından hangisinde rivayet edildiğini tesbit edemedim. Muhtelif şerhler bunu İbn-i Mace hadisi olarak. nakledenler. Bu Hibarla Zevaid nevinden olması muhtemeldir. AbduIlah bin Ca'fer (r.a.)'ın hadisi ise Buhari, Müslim , Tirmizi, Ebü Davud ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir.

Hadislerde geçen "Kıssa:' hıyar manasınadır. Lügat kitablarından el-Misbah'ta, Kıssa'ın halkın hıyar dediği meyve olduğu belirtildikten sonra; Bazılarına göre Kıssa, hıyara benzeyen bir nevi meyvedir. Yani acur denilen meyvedir. Bu görüş fıkıhçıların şu sözlerine uyar; Bir kimse meyve yememek üzere yemin ederse, kıssa ve hıyar yemekle yeminini bozmuş olur. Fıkıhçıların bu sözü, kıssa'ın hıyardan başka bir meyve çeşidi olduğunu gerektirir. Durum böyle olunca kıssa'ı hıyar ile terceme etmek tam doğru sayılmayabilir, denilir.

 

Rutab: Yaş hurma demektir. Buna taze hurma da diyebiliriz. Sümne: Yaban şehdanesi denilen bir bitki çeşididir. Kadınlar kilo almak için bunu yerler.

Ed-Dümeyri, Aişe (r.anha)'nın hadisi ile ilgili olarak: Bu hadis, vücüdun gelişmesi ve düzelmesi için gerekli tedavi ve tedbirlere başvurmanın meşrüluğuna delalet eder. Yasaklanan şişmanlamaya çalışmak ise, çok yemekler yemekle kilo almaktır, der.

Nevevi de AbduIiah bin Ca'fer (r.a.)'ın hadisinin izahı bölümünde: Bu hadis taze hurma ile hıyarı beraber yemenin ve sofrada ınüteaddid katık bulundurmanın caizliğine delalet eder. Bunun hilafına bazı selef alimlerinden yapılan nakil ise dini bir yarar olmaksızın boğaz düşkünlüğünün mekruhluğu anlamına yorumlanır, der.