SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3406 >>

DEVAM: 14- ANıLAN KABLARDA ŞIRA YAPMAYA İZİN VERİLDİĞİNE DAİR HADİSLER BABI

 

حدّثنا يُونُسُ بْنُ عَبْدِ الأَعْلَى. حدّثنا عَبْدُ اللهِ بْنُ وَهْبٍ. أَنْبَأَنَا ابْنُ جُرَيْجٍ عَنْ أَيُّوبَ ابْنِ هَانِيءٍ، عَنْ مَسْرُوقِ بْنِ الأَجْدَعِ، عَنِ ابْنِ مَسْعُودٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم قَالَ:  ((إِنِّي كُنْتُ نَهَيْتُكُمْ عَنْ نَبِيذِ الأَوْعِيَةِ. أَلاَ وَإِنَّ وِعَاءً لاَيُحَرِّمُ شَيْئاً. كُلُّ مُسْكِرٍ حَرَامٌ)).

 

في الزوائد: إسناده حسن.

 

İbn-i Mes'ûd (r.a.)'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: «Ben sizi bâzı kabların şırasından menetmiştim. Bilmiş olunuz ki hiç bir kap, hiç bir şeyi haram etmez. Sarhoşluk veren her şey haramdır.»

 

Not: Zevaid de: Bu hadisin isnadı hasendir. denmiştir.

 

 

AÇIKLAMA:     Büreyde (r.a.)'ın hadisini Müslim, Tirmizi ve Nesai de rivayet etmişlerdir. Ebü Davud da bunun benzerini rivayet etmiştir. İbn-i Mes'üd (r.a.)'ın hadisi ise Zev=lid nevindendir.

Bu hadisler, bundan önceki babta rivayet edilen hadislerdeki hükmün iptal edildiğine delalet eder. Yani her nevi kabta şıra kurmak ve bulundurmak caizdir. Ancak sarhoşluk veren her şey haramdır.

 

Nevevi: İslamiyet'in ilk zamanlannda Hantem, Dübba, NaLPr ve Müzeffet denilen kablarda şıra kurmak yasaktı. (Bu kabların açıklanması bundan önceki babta geçti) Çünkü şıranın bu nevi kablarda bozulup müskir hale dönüşmesinden korkuluyordu. Çünkü bu nevi kaplar şıranın çabukça bozulup müskir hale dönüşmesine müsaitti. Sahibi icabında bilmeden şıra zannıyla içebilirdi. Keza şıranın müskir hale dönüşmesi; helal olan bir malın haram hale gelmesine ve dökülmesine yol açardı. Sarhoşluk veren içkilerin yasaklığı hükmü de yeni konulmuştu. Sonra bu hükmün üzerine uzun bir zamanın geçmesi, sarhoşluk veren içkilerin yasaklığı haberininher tarafa yayılması ve bu hükmün müslümanların gönüllerinde iyice yerleşmesi sonucunda, şıranın bazı kablarda yapılması yasağı kaldınldı ve şıranın her nevi kablarda kurulmasına izin verildi. Yeter ki içilen şey sarhoşluk veren cinsten olmaSın'.

 

Bir önceki babta rivayet edilen hadislerle konulan yasağın bu babta rivayet olunan Büreyde (r.a.)'ın hadisi ile kaldırıldığını orada beyan etmiştim. Cumhürun görüşü böyledir. Nitekim Hattabi: Anılan hadislerin hükmünün bu hadisle kaldınldığı görüşü en sağlıklı görüştür, demiştir.