SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3407 >>

15- TOPRAKTAN YAPILAN KÜP VE TESTİLERDEKi ŞIRA BABI

 

Cerr ve Cirar: Cerre'nin çoğuludur. Cerre: Topraktan yapılan küp, testi ve benzeri kab manasınadır. Çünkü Müslim . in rivayet ettiğı. bir hadiste Said bin Cübeyr, Cerr'in ne oldugunu İbn-i Abbas'a sormuş ve İbn-i Abbas (r.a.): 'Balçıktan yapılan her nevi kabtır' diye cevab vermiştir. Nevevi de: Topraktan yapılan her nevi küp ve testilerin Cerr sayıldıgı, İbn-i Abbas'ın bu sözünden açıkça anlaşılır. demiştir.

 

En-Nihaye'de de: 'Balçıktan yapılan küp ve testilerdeki şıranın yasaklığına dair hadislerdeki hüküm, yağlanmış olan küp ve testilere mahsustur. Çünkü yağlanmış veya ziftle sıvanmış olan bu nevi kablara konulan şıra çabukça sertleşip sarhoşluk verecek hale gelir. diye bilgi verilmiştir. Esasen, sarhoşluk verecek hale dönüşmedikçe gerek bu nevi küp ve testilerde gerekse diğer kablarda kurulan Şıranın helal olduğu bundan önceki babta rivayet edilen Büreyde (r.a.)'ın hadisi ile sabit olmuştur. Bu itibarla ölçü şıranın tatlılığını muhafaza edip etmemesi, başka bir deyimle bozulup bozulmamasıdır.

 

حدّثنا سُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا الْمُعْتَمِرُ بْنُ سُلَيْمَانَ عَنْ أَبِيهِ. حَدَّثَتْنِي رُمَيْثَةُ عَنْ عَائِشَةَ؛ أَنَّهَا قَالَتْ: أَتَعْجِزُ إِحْدَاكُنَّ أَنْ تَتَّخِذَ، كُلَّ عَامٍ، مِنْ جِلْدِ أُضْحِيّتِهَا سِقَاءً؟ ثُمَّ قَالَتْ: نَهَى رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم أَنْ يُنْبَذَ فِي الْجَرِّ، وَفِي كَذَا، وَفِي كَذَا. إِلاَّ الْخَلَّ.

 

في الزوائد: إسناده حسن، مِنْ أجل سويد، فإنه مختلف فيه.

 

Âişe (r.anha)'dan; Şöyle demiştir: (Yâ Rümeyse!) Siz kadınlardan her hangi birisi her yıl Kurban bayramında kestirdiği kurbanının derisini tulum yapmaktan aciz mi?

 

Âişe sözüne devamla şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) cerler (yâni balçıktan yapılan küp ve testiler) de, şöyle ve şöyle kablarda şıra yapmayı yasakladı. Ancak sirkenin bu nevî kablarda kurulmasını yasaklamadı.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bu hadisin senedindeki ravi Süveyd'ln gtlvenllirUği konusunda !htilaf bulunduğu için sened hasen sayılmıştır.

 

AÇIKLAMA:     3409’da