SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3422 >>

21- AYAKTA (SU VE BENZERİNİ) iÇMEK BABI

 

حدّثنا سُوَيْدُ بْنُ سَعِيدٍ. حدّثنا عَلِيُّ بْنُ مُسْهِرٍ، عَنْ عَاصِمٍ، عَنِ الشَّعْبِيِّ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: سَقَيْتُ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم مِنْ زَمْزَمَ. فَشَرِبَ قَائِماً. فَذَكَرْتُ ذلِكَ لِعِكْرِمَةَ، فَحَلَفَ بِاللهِ، مَافَعَلَ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan: Şöyle demiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e zem-zem ikram ettim. O, ayakta içti.

 

Râvî demiştir ki: Sonra ben bunu İkrime'ye anlattım. İkrime O'nun öyle yapmadığına (Yâni Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in ayakta Zem-zem içmediğine) Allah'ın adı ile yemin etti.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Buhari. Müslim ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Ancak İkrime ile ilgili bölüm bu üç kitabta rivayet edilmemiştir. Avnü'l-Mabüdyazarının beyanına göre bir rivayette İkrime ile ilgili bölüm şöyledir: "ikrime yemin etti ki Resül-i Ekrem (s.a.v.) o gün (yani İbn-i Abbas O'na Zemzem sundugu zaman) bır devenin Üstünde idL" (Yani ayakta degil idİ).

 

Tuhfe yazarı Tirmizi' nin şerhinde bu hadisin izahı QÖlümünde Suyuti'den naklen şu bilgiyi verir; "Resul-i Ekrem (s.a.v.)'In zemzem'i ayakta içmesi, ayakta su içmenin cAizligini açıklama anlamına yorumlanır. Şöyle de yorum yapılabilir: Halkın izdihamı dolayısıyla Resül-i Ekrem (s.a.v.) oturmaya müsaid bir yer bulamadığı veya zemzem çevresi ıslak olduğu için ayakta içmiştir."

 

Hanefi alimler bu hadise istinaden zemzem'i ayakta içmenin müstehablıgına hükmetmiştir. Şafiiler ise ayakta içmenin yasaklığına dair hadisleri tenzihen mekruhluk manasına yorumlayarak bu hadisi de caizlik manasına yorumlamışlardır. Nevevi . MenAsik kitabında zemzemı oturarak içmenin daha iyi oldugunu söylemiştir. Ayakta içmenin yasaklıgına dair hadislerden biri bu habın 3424 nolu son hadisidir.

 

Resül-i Ekrem (s.a.v.)'in zemzem'i ayakta içmesine dair hadis ve benzeri hadisler ile ayakta içmenin yasaklığına dAir hadisler arasında görülen zahiri çelişkinin giderilmesi hususunda çeşitli yorumlar Tirmizi' nin şerhi Tuhfe'de etraflıca anlatılmıştır. Geniş bilgi almak isteyenler oraya müracaat edebilirler. Bunun bir özetini aşağıda rivayet edilen hadislerin izahı bölümünde vermeye çalışacagım.