SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3423 >>

DEVAM: 21- AYAKTA (SU VE BENZERİNİ) iÇMEK BABI

 

حدّثنا مُحَمَّدُ بْنُ الصَّبَّاحِ. أَنْبَأَنَا سُفْيَانُ بْنُ عُيَيْنَةَ عَنْ يَزِيدَ بْنِ يَزِيدَ بْنَ جَابِرٍ، عَنْ عَبْدِ الرَّحْمنِ بْنِ أَبِي عَمْرَةَ، عَنْ جَدَّةٍ لَهُ ((يُقَالُ لَهَا كَبْشَةُ الأَنْصَارِيَّةُ))؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم خَلَ عَلَيْهَا، وَعِنْدَهَا قِرْبَةٌ مُعَلَّقَةٌ. فَشَرِبَ مِنْهَا وَهُوَ قَائِمٌ. فَقَطَعَتْ فَمَ الْقِرْبَةِ، تَبْتَغِي بَرَكَةَ مَوْضِعِ فِي رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم.

 

Kebşe el-Ensârîyye (r.a.)'den rivayet edildiğine göre: (Bir defa) Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) onun evine gitmiş. O esnada Kebşe'nin yanında asılı bir su tulumu bulunuyordu. Resul i Ekrem (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ayakta tulumdan su içmiş. Kebşe de Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in mübarek ağzının dokunduğu tulumun ağzını keserek bereket (ve feyiz) hâtırası olarak saklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi Tirmizi de rivayet ederek, hasen - sahih -garib olduğunu söylemiştir.

Bu hadis, ayakta su içmenin ve tulumun agzını kıvırarak ondan içmenin caizliğine delalet eder.

 

19. babta rivayet edilen 3418 ve 3419. hadisler tulumun ağzını kıvırarak ondan su içmenin yasaklığına delalet eder, Bu hadis ile orada rivayet edilen hadisler arasında görülen zahiri ihtilafın giderilmesi hususunda müteaddid yorumlar yapılmıştır: Kadı Şevkani: Tulumun ağzından su içmenin yasaklığına dair hadisler tenzihen mekruhluk içindir. Resul-i Ekrem (s.a.v.)'in tulumun ağzından su içmesi ise bunun caizliğini belirtmek içindir, der.

El-Hafız, el-Iraki de: Bir tarafa asılı tulumdan avuçla su içmenin güçlüğü, orada başka kabın bulunmayışı gibi mazeretler varsa, tulumdan içilebilir. Bu takdirde bir mekruhluk yoktur. Tulumun ağzından içmenin mübahlığına delalet eden hadisler mazeret haline yorumlanır. Yasaklığa dair hadisler de herhangi bir mazeretin bulunmadığı hallere yorumlanır, demiştir.

 

Ayakta su içmek hükmüne gelince bu husus bundan önceki hacüsin izahı bölümünde anlatılmıştır.