SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3424 >>

DEVAM: 21- AYAKTA (SU VE BENZERİNİ) iÇMEK BABI

 

حدّثنا حُمَيْدُ بْنُ مَسْعَدَةَ. حدّثنا بِشْرُ بْنُ الْمُفَضَّلِ. حدّثنا سَعِيدٌ عَنْ قَتَادَةَ، عَنْ أَنَسٍ؛ أَنَّ رَسُولَ اللهِ صلى الله عليه وسلم نَهَى عَنِ الشُّرْبِ قَائِماً.

 

Enes (r.a.)'den rivayet edildiğine güre: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ayakta (su ve benzerini) içmeyi yasaklamıştır.

 

 

AÇIKLAMA:     Bu hadisi; Müslim. Tirmizi ve Ebü Davüd da rivayet etmişlerdir.

Bu hadis, ayakta su ve benzerini içmenin yasaklığına delalet eder.

Bu babın diğer hadisleri ise ayakta içmenin caizliğine delalet eder. Bu itibarla yukarda belirttiğim gibi yasaklamaya ait hadisler tenzihen mekruhluk manasına yorumlanmıştır. Hattabi, İbn-i Battal, el-Hafız İbn-i Hacer gibi bazı alimler böyle yorum yapmışlardır.

Bir kısım ilim adamları ayakta içmenin caizliğine dair hadisleri daha kuvvetli görerek bunları tutinuşlardır. Yani bir mazeret olmasa bile ayakta içmekte bir mekruhluk yoktur, demişlerdir.

 

Diğer bir kısım alimler ayakta içmenin caizliğine dair hadislerin diğer hadislerin hükmünü iptal ettiğini söylemişler ve dört halife ile sahabilerin ve tabiilerin ekserisinin uygulamasını, yani ayakta su içmiş olmalannı delil göstermişlerdir.

Fakat hadis şerhlerinde ilk görüş daha uygun görülmüştür. Yani ayakta içmek caiz ise de tenzihen mekruhtur. Bir mazeret yok iken en uygun olanı oturarak içmektir. Oturarak içmek sağlık açısından da tercih edilmektedir. Allah daha iyi bilir .