SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’L-EŞRİBE

<< 3426 >>

DEVAM: 22- KİŞİ (BlR ŞEY) iÇTİĞİ ZAMAN SAĞA VERİR SIRA İLE SAĞA VERİR, BABI

 

حدّثنا هِشَامُ بْنُ عَمَّارٍ. حدّثنا إِسْمَاعِيلُ بْنُ عَيَّاشٍ. حدّثنا ابْنُ جُرَيْجٍ عَنِ ابْنِ شِهَابٍ، عَنْ عُبَيْدِ اللهِ بْنِ عَبْدِ اللهِ، عَنِ ابْنِ عَبَّاسٍ؛ قَالَ: أُتِيَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم بِلَبَنٍ. وَعَنْ يَمِينِهِ ابْنُ عَبَّاسٍ. وَعَنْ يَسَارِهِ خَالِدُ بْنُ الْوَلِيدِ. فَقَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم لاِبْنِ عَبَّاسٍ:  ((أَتَأْذَنُ لِي أَنْ أَسْقِيَ خَالِداً!)) قَالَ ابْنُ عَبَّاسٍ: مَا أُحِبُّ أَنْ أُوثِرَ، بِسُؤْرِ رَسُولِ اللهِ صلى الله عليه وسلم، عَلَى نَفْسِي أَحَداً. فَأَخَذَ ابْنُ عَبَّاسٍ، فَشَرِبَ وَشَرِبَ خَالِدٌ.

 

İbn-i Abbâs (r.a.)'dan; Şöyle demiştir: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'e bir mikdar süt ikram edildi. Sağında İbn-i Abbâs, solunda da Hâlid bin el Velîd bulunuyordu. O, (sütten içtikten sonra) İbni Abbâs"a: «Bana (önce) Hâlid'e içirmem için izin verir misin?» buyurdu. İbn-i Abbâs (r.a.): Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in artığı hususunda hiç bir kimseyi kendi nefsime tercih etmemi arzulamam, dedi. Bunun üzerine İbn-i Abbâs (süt kabını) alıp içti. (Sonra) Hâlid de içti.

 

 

AÇIKLAMA:     Enes (r.a.)'ın hadisi Kütüb-i Sitte'nin hepsinde rivayet edilmiştir. İbn-i Abbas (r.a.)'ın hadisi ise Tirmizi ve Ahmed tarafından da rivayet edilmiştir.

Bu hadislere göre, bir şey içen kimsenin sağ tarafın'da bulunanlar, diğerlerine tercih edilmek süretiyle sıra ile içirilir. Bu sıraya riayet etmek Cumhür'a göre müstehabtır. İbn-i Hazm'a göre vacibtir. Bu hüküm husüsunda süt ile diğer meşrübat arasında bir fark yoktur.

 

Enes (r.a.)'ın hadisinde Resülullah (s.a.v.)'a ikram edilen süte su karıştmldığı belirtilmektedir. Tuhfe yazarı bununla ilgili olarak: Süte su karıştırmaları sebebi şudur: Süt sağıldığı zaman sıcak olur. Hicaz bölgesi de genellikle sıcaktır. Sütün serinletilmesi için su karıştırılırdı. Nevevi demiş ki: Bu hadis, süte su karıştırmanın caizliğine delalet eder. Süte' su karıştırmanın yasaklığı ise satılacak süt hakkındadır. Çünkü satılık süte su karıştırmakla müşteri aldatılmış olur. Alimler söz konusu süte su karıştırma hikmeti hakkında şöyle demişlerdir: Bunun hikmeti sütün serinletilmesi veya çoğaltılması, ya da hem serinletilmesi hem çOğaltılmasıdır .