SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3443 >>

DEVAM: 3- HİMYE (PERHİZ VERMEK) BABI

 

حدّثنا عَبْدُ الرَّحْمنِ بْنُ عَبْدِ الْوَهَّابِ. حدّثنا مُوسى بْنُ إِسْمَاعِيلَ. حدّثنا ابْنُ الْمُبَارَكِ، عَنْ عَبْدِ الْحَمِيدِ بْنِ صَيْفِيٍّ ((مِنْ وَلَدِ صُهَيْبٍ)) عَنْ أَبِيهِ، عَنْ جَدِّهِ صُهَيْبٍ؛ قَالَ: قَدِمْتُ عَلَى النَّبِيِّ صلى الله عليه وسلم، وَبَيْنَ يَدَيْهِ خُبْزٌ وَتَمْرٌ. فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم:  ((ادْنُ فَكُلْ)) فَأَخَذْتُ آكُلُ مِنَ التَّمْرِ. فَقَالَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم ((تَأْكُلُ تَمْراً وَبِكَ رَمَدٌ؟)) قَالَ، فَقُلْتُ: إِنِّي أَمْضَغُ مِنْ نَاحِيَةٍ أُخْرَى. فَتَبَسَّمَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم.

 

في الزوائد: إسناده صحيح، رجاله ثقات.

 

Suhayb (bin Sinân-i Rumî) (r.a.)'dea; Şöyle demiştir: Ben (bir gün) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in yanına vardım. Önünde ekmek ve hurma vardı. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bana); «Yaklaş ve ye» buyurdu. Ben de hurmadan yemeye başladım. Bunun üzerine Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bana): «Sende göz hastalığı bulunduğu halde hurma yiyiyorsun» buyurdu. Suhayb demiştir ki: Ben: Diğer bir kenardan çiğniyorum, dedim. Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de gülümsedi.

 

Not: Zevaid'de şöyle denilmiştir: Bunun senedi sahih ve ravileri sikadır.

 

 

AÇIKLAMA:     Ümmü'l-Münzir (r.anha)'nın hadisini Ebu Davud ve Tirmizi de rivayet etmişlerdir. Tirmizi bu hadisin hasen - garib olduğunu söylemiştir.

Hımye: Hastaya perhiz vermek, onu bazı yemeklerden menetmek demektir.

Niikih: Hastalıktan yeni iyileşmiş ve eski gücünü henüz ala mamış durumdaki kimse demektir.

 

Devali: Daliye'nin çoğuludur. Daliye hurma koruğu salkımıdır.

Hurma bu durumda iken ağacından alınıp bir tarafa asılır ve askıda olgunlaşınca alınıp yenir.

 

Silık: Pişirilip yenilen bir sebze çeşididir. Farsça'da buna çıkındır, denilir. Kümus tercemesi Okyanus'ta bunun pazı denilen bitki olduğu ifade edilmiş ve yararlı uldugu hastalıldar sıralanmıştır. Çevremizde buna şalgam yaprağı ve çikündür elenilif.

 

Ümmü'l-Münzir (r.anha)'nın pişirdigi sebzeli arpa yemeğinin arpanın kendisinuen vcyÜ unundan yapılmış olması muhtemeldir. Bu ihtimalleri Avnü'I-Mabüd yazarı belirtir. Hatta üçüncü bir ihtimalolarak arpa suyundan yapılmış olabilir, der.

Suhayb (r.a.)'ın hadisi notta belirtildiği gibi Zevaid nevindendir. Bu hadiste geçen Remed, göz hastalığı demektir.

 

Bu iki hadis, hastanın zararlı yemekten sakınmasının vacibliğine delalet eder.