SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3458 >>

10- NAMAZ ŞtFADIR, BABI

 

حدّثنا جَعْفَرُ بْنُ مُسَافِرٍ. حدّثنا السَّرِيُّ بْنُ مِسْكِينٍ. حدّثنا ذُؤَادُ بْنُ عُلْبَةَ عَنْ لَيْثٍ، عَنْ مُجَاهِدٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: هَجَّرَ النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم فَهَجَّرْتُ. فَصَلَّيْتُ ثُمّض جَلَسْتُ. فَالْتَفَتَ إِلَى النَّبِيُّ صلى الله عليه وسلم فَقَالَ:  ((اشِكَمَتْ دَرْدْ؟)) قُلْتُ: نَعَمْ. يَا رَسُولَ اللهِ! قَالَ ((قمْ فَصَلِّ، فَإِنَّ فِي الصلاةِ شِفَاءً)).

حدّثنا أَبُو الْحَسَنِ الْقَطَّانُ. حدّثنا إِبْرَاهِيمُ بْنُ نَصْرٍ. حدّثنا أَبُو سَلَمَةَ. حدّثنا ذؤَادُ بْنُ عُلْبَةَ. فَذَكَرَ نَحْوَهُ، وَفَالَ فِيهِ: اشِكَمَتْ دَرْدْ. يَعْنِي تَشْتَكِي بَطْنَكَ، بِالْفَارِسِيَّةِ. قَالَ أَبُو عَبْدِ اللهِ: حَدَّثَ بِهِ رَجُلٌ لأَهْلَهِ. فَاسْتَعْدَوا عَلَيْهِ.

 

في الزوائد: في إسناده ليث، وهو ابْنِ أبي سليم. وقد ضعفه الجمهور. جاء في هامش الطبعة الهندية ما يأتي: قَالَ الفيروز آبادي في ((باب تكلم النبيّ صلى الله عليه وسلم بالفارسية)): ماصح شيء. ثم قال: قلت رجال هذا الحديث كلهم مأمونون، إلا ذُؤاد بْنُ علبة فإنه ضعيف. قَالَ ابْنِ حبان: منكر الحديث جدا، يروي عَنْ الثقات مالا أصل له، ومن الضعفاء مالا يعرف. كما ذكره في التهذيب.

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den; Şöyle demiştir: (Bir defa) Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) erken namaza kalktı. Ben de (O'na uyarak) erken kalktım ve (biraz) namaz kıldıktan sonra oturdum. Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bana dönüp baktı ve (Farsça): «Karnın mı ağırıyor?» buyurdu. Ben: Evet. Yâ Resûlallah, dedim. Resul-i Ekrem: «Kalk namaz kıl, çünkü şüphesiz, namazda şifâ var» buyurdu.

 

Ebü'l-Hasan bin el-Kattân ...senediyle bunun mislini bize rivayet etti ve onun rivayetinde Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in Farsça olarak buyurduğu; ...... cümlesinin mânâsının «Yâni sen karnından (mı) rahatsızsın» olduğu ilâvesi vardır.

 

Ebû Abdillah (İbn-i Mâceh) dedi ki: Bir adam bu hadîsi aile ferdlerine anlattı. Onlar adama karşı başkalarından yardım istediler.

 

 

AÇIKLAMA:     Zevaid nevinden olan bu hadisi Ahmed de rivayet etmiştir. Hadiste geçen "Tehcir" fiili namaza erken kalkmaktır. Hadiste bulunan Farsça cümleye gelince; ........ karın demektir. ... de ağn demektir. Birinci kelimenin bitişiğindeki; 0 harfi de muhatab zamiridir ve cümlenin manası "Karnın mı ağnyor?,. demektir. Müellifin ikinci senedIe olan rivayetinde bu cümlenin Arapça karşılığı da vardır. Ancak Arapça tercemenin hangi raviye ait olduğuna dair bir kayıt bulamadım.

 

İsti'da mastarı haksızlığa uğrayan kişinin imdad ve yardım istemesi demektir. İbn-i Mace' in sözünü ettiği adamın aile ferdIerinin adama karşı yardım dilemeleri şöyle olabilir: Adam namazın hastalığa şifa olduğuna dair bu hadisi aile ferdIerine anlatınca aile ferdIeri ::ıunun sahih bir hadis olup olmadığını soruşturmak için ilim ehline müracaat etmiş olabilirler.

 

Sindi'nin bu hadisin izahı bölümünde el-Muvaffak'tan naklen verdiği bilgiyi özetleyerek buraya aktarıyorum.

 

Namaz, bazen mide, barsak ve diğer bazı organların ağrısını gi___ -Gerır. Btf durum üç yönden olabilir:

 

1. Namaz kutsal bir ibadettir, Allah'ın emridir. Namazın feyiz ve bereketiyle hastalıklar der edilir.

2. Huzur ve huşü içinde namaza duran mü'minin namaz kılmakla meşgulolduğu sürece hastalık acısını duyması azalır, moralman güçlenme sağlanır. Organların normal biçimde çalışması için maharetli tabibler her çareye baş vururlar. Zayıf olanı kuvvetlendirmek, az çalışanı uyarmakla normal çalışmasını temin etmek için gayret ederler. Hastayı telkinle tedavi ederken, bazen hastayı sevi ,dirmek ve ferahlatmakla, bazen utandırmak, mahcub etmek ve korkmakla, bazen de efkannı ve üzüntüsünü gidermek için onu daha büyük ve önemli şeylerle meşgul etmek, geçici dünya hayatından sonra ebedi

hayat mutluluğundan söz etmekle gerçekleştirilebilir. Namaz ibadetinde yukarda sayılan durumların hepsine veya çoğuna ışık tutacak özellikler vardır.

 

3. Namazda mevcut rükü, itidal, sücüd ve oturuş gibi çeşitli vücut hareketleri sağlık açısından da çok yararlıdır. Sporun sağlığa ne derece faydalı olduğu herkesçe bilinmekte ve takdir edilmektedir. Namazdaki hareketler sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı oldUğu gibi uzun tutulan secdenin nezleye, burnun açılmasına faydalı oluşu da tecrübe ile sabittir. Diğer taraftan huzur ve huşü içinde ifa edilen namaz, bir çok keder ve üzüntülerin giderilmesine, evham ve zararlı kuruntuların dağıtılmasına, pis düşüncelerin ve kötü emellerin son bulmasına, öfke ateşinin sönmesine, manevi huzur ve gönül r,ahatlığına vesile olur.

 

Muhammed Fuad Abdüibaki'nin naklen beyanına göre sünenimizin Hind baskısının kenarında şu bilgi vardır: El-Feyrüzabadi, "Nebi (s.a.v.)'in Farsça konuşması" babında şöyle der: O'nun Farsça konuştuğuna dair sağlıklı bir rivayet sabit değildir. Bu hadisin senedine gelince. bunun ravilerinin hepsi güvenilir zatlardır. Ancak ravi Zuad bin Ulbe zayıftır. İbn-i Hibban: Onun hadisleri cidden müpkerdir, güvenilir zatlardan asılsız şeyler rivayet eder ve zayıf kimselerden de tanınmayan, bilinmeyen bir takım şeyler nakleder, demiştir. Tehzib yazarı da bu durumu anlatmıştir.