SÜNEN İBN-İ MACE

Bablar Konular Numaralar

KİTABU’T-TIB

<< 3460 >>

DEVAM: 11- HABİS (PİS) iLAÇ KULLANMANIN YASAKLIĞI BABI

 

حدّثنا أَبُو بَكْرِ بْنُ أَبِي شَيْبَةَ. حدّثنا وَكِيعٌ عَنِ الأَعْمَشِ، عَنْ أَبِي صَالِحٍ، عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ؛ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللهِ صلى الله عليه وسلم:

 ((مَنْ شَرِبَ سُمّاً، فَقَتَلَ نَفْسَهُ، فَهُوَ يَتَحَسَّاهُ فِي نَارِ جَهَنَّمَ، خَالِداً مُخَلَّداً فِيهَا أَبَداً)).

 

Ebû Hureyre (r.a.)'den rivayet edildiğine göre; Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu, demiştir: «Kim bir zehir içerek kendini öldürürse o kimse cehennem ateşi içinde ebedi kalarak dâima o zehiri yutmakla meşgul olacaktır.»

 

 

AÇIKLAMA:     Bu babın ilk hadisini Tirmizi. Ebu Davud, Hakim ve Ahmed de rivayet etmiştir. Habis ilacın zehir ile açıklanmasına dair cümlenin Ebu Hureyre (r.a.)'a veya ondan sonra gelen ravilerden birine ait olması muhtemeldir. Bu açıklama Tirmizi'nin rivayetinde de var, fakat Ebu Davud'unkinde yoktur.

 

Habis: Pis şey demektir. Habis ilaç şer'an necis sayılan veya içilmesi - yenilmesi haram olan ya da insan tabiatının tiksindiği ilaçtıf, denilmiştir.

Avnü'l-Mabud yazarının naklen beyanına göre Hattabi bu konuda şöyle der:

Habis ilacın habisliği iki yönden olabilir:

Bunlardan birisi şer 'an necis ve pis sayılması yönüdür. Bu, şarap ve eti yenmeyen hayvanların eti gibi necis bir şeyin ilaca karışmasıyladır. Bazı tabiblerı bir takım hastalıkların tedavisi için bazı hayvanların pisliklerini ve idrarlannı tavsiyeederler. Halbuki bunların hepsi pis ve necistir ve içilmesi veya yenilmesi haramdır. Ancak Şer-i Şerif'in cevaz verdiği deve idrarı bu hükümden istisna edilmiştir. Çünkü Resül-i Ekrem (s.a.v.) develerin idrarını bazı kimselere tavsiye etmiştir. Sünnet, yani hadislerin yolu ise her şeyin yerinde tutulması ve bir şeyin başka bir şeye benzetilmemesidir.

Diğer yön ise ilacın tadının tiksindici olmasıdır. Tadı çok fena olan bir ilacı almak çok tiksindirici olduğundan dolayı hastayı böyle bir ilaç kullanmaya zorlamak mekruh sayılmış olabilir. İlaçların tadı genellikle hoş olmamakla beraber alınması kolayolanlar tercih edilmelidir.

 

Bu bAbın ikinci hadisi Kütüb-i Sittetnin hepsinde benzer latızlarla rivAyet edilmiştir.

Müellifimizin rivayetinde ''Kim bir zehir içerek'' ifadesi kullanılmış ise de maksad herhangi bir şekilde zehir almaktır. ;Su; içmek süretiyle olduğu gibi, yemek süretiyle veya başka bir maddeye karıştınp içmek, yemek veya başka yolla vücüda dahil etmek şeklinde de olabilir. Nitekim Tirmizi 'nin rivayetinde; ''... ve kim kendi nefsini bir zehirle öldürürse'' ifadesi kullanılmıştır.

 

Bu hadisin zahirine göre bir zehir almak süretiyle intihar eden kimse ebedi olarak cehennem'de yanacaktır. Halbuki imanlı ölen kimselerin eb edi olarak cehennem'de kalmayacakları ve netice itibariyle cennete girecekleri Ehl-i Sünnet mezhebine göre sabittir. Bu itibarla alimler bu hadisi şöyle yorumlamışlardır: Yani intihar etmenin haramlığını inkar ederek ve bunun helallığına inanarak bu fim işleyen kimse ebedi olarak cehennemliktir. Çünkü haram olan bir şeyi hela} saymak küfürdür, Ya da kasdedilen mana. bu şekilde intihar eden kimsenin uzun süre cehennem'de tutulmasıdır.